Zanimivosti

Še niste naveličani dolgih kolon?

Oglasno sporočilo / Revija Jana
11. 5. 2022, 09.35
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 09.37
Deli članek:

Se tudi vi sprašujete, zakaj so električna kolesa zadnje čase tako zelo popularna? Razlogov je vsaj pet.

1. Boljše zdravje

Ni res, da vožnja z električnim kolesom lažja. Študija je pokazala, da se morajo ljudje, ki vozijo električna kolesa, truditi vsak toliko kot tisti na gorskih kolesih. Le da po vožnji z električnim kolesom sploh nimamo občutka, da je za nami težka vadba. Kolesarji morajo navsezadnje, kljub pomoči električnega motorja, še vedno vrteti pedala, s čimer seveda porabljajo kalorije. To je odlična kardiovaskularna vadba, ki izboljšuje vzdržljivost.

2. Boljše počutje

Tiste, ki imajo bolj sedeč življenjski slog, vožnja z električnim kolesom spravi v gibanje
in naravo. Vadba, sprememba pokrajine in svež zrak izboljšajo razpoloženje, zmanjšajo stres,
vplivajo na mirnejši spanec in povečajo produktivnost.

3. Odlična alternativa avtomobilom

Električna kolesa so popolna izbira za vožnjo v službo, oddaljeno nekaj kilometrov od našega doma. Ker je električno kolo še vedno kolo, se lahko z njim v večjih mestih vozimo po pločnikih in drugih mestih, namenjenih kolesarjem, na cilj pa prispemo hitreje, kot če bi potovali z avtomobilom. S slednjim pogosto obtičimo v prometu in se nam zdi, da bi še polž
prišel hitreje do svojega cilja. S kolesom se izognemo takih občutkom ter hkrati zmanjšamo porabo goriva in stopnjo onesnaževanja. Ste že kdaj pomislili, da vsakič, ko se namesto z avtomobilom odpravite na pot s kolesom, prispevate k čistejšemu zraku in okolju?

4. Hitreje in varneje


Večina kolesarjev potuje s hitrostjo okoli 15 kilometrov na uro, medtem ko električna kolesa
v povprečju dosežejo kar do 25 kilometrov na uro, torej z njimi prispemo na cilj hitreje. Kar pa ne pomeni, da so nevarnejša od običajnih koles. Nasprotno. Ker lahko z njimi hitreje pospešimo in se tako tudi hitreje umaknemo s poti preostalim udeležencem, veljajo celo
za varnejša. Z električnimi kolesi potujemo z višjimi hitrostmi in lažje sledimo prometu.

5. Mestna električna kolesa so udobna

Na Nizozemskem, kjer je kolesarjenje način življenja, proizvajalce pri izdelavi mestnih koles ne zanima toliko aerodinamičnost, temveč je na prvem mestu udobje. Zato mestna električna kolesa, ki izvirajo od tam, prepoznamo po pokončnem položaju, ki ga omogočajo voznikom. Krmilo pri tovrstnih kolesih je visoko in nagnjenonazaj, zaradi česar je vožnja izjemno udobna. Na takem kolesu krmilo skorajda vlečete proti sebi,namesto da bi nanj naslanjali  kakršnokoli težo. To nam omogoča veliko udobnejše sedenje na kolesu, ki že nekoliko  spominja na sedenje na stolu. In če nam je na kolesu udobno, z njim raje in pogosteje opravljamo svoje poti.