Nasveti za pravilno prehrano

Kako naj starši pazijo, da se otroci ne zredijo?

Mojca Kopriva
7. 5. 2022, 09.27
Deli članek:

Epidemija je negativno vplivala tudi na življenje otrok in mladostnikov, a ne le na izobraževanje in znanje, ko so se šolali od doma, temveč tudi na njihovo telesno pripravljenost in težo, saj so se premalo gibali in preveč jedli.

dreamstime
Izogibajte se omenjanju »zdrave« hrane, to pri otrocih vzbudi obrambni mehanizem.

Toda kako zagotoviti, da se bo vaš otrok pravilno prehranjeval? Kako mu zagotoviti uravnotežene obroke? Pomlad in poletje sta idealen čas, da otroku ponudite zdrave obroke in da se dovolj giblje na svežem zraku. In seveda vi z njim.

Na kaj naj starši najbolj pazijo

Prepovedi ne pomagajo! Prav nasprotno – prepovedane hrane (na primer sladkega) si bodo otroci potem zares zelo želeli. Enako velja za prisilo: če bomo otroka silili jesti zelenjavo, se lahko razvije celo prava fobija pred njo. Bolje je zagotoviti dober vzor! Dodaten namig: veliko otrok ne mara kuhane zelenjave, imajo pa radi surovo in zanimivih oblik, zato jo vedno skuhajte tako, da bo še čvrsta, ali pa jo postrezite kot zelenjavne paličice s pomakami. Izogibajte se omenjanju »zdrave« hrane – to pri otrocih avtomatično vzbudi obrambni mehanizem.

OTROCI IN HUJŠANJE

Ker so otroci še v dobi rasti, prehranski strokovnjaki diete odsvetujejo. Bolje je, da poskusite zadržati njegovo težo in da je ne pridobiva več. Če je čezmerna teža zelo visoka, svetujejo posvet pri zdravniku.

Koliko kalorij potrebuje otrok na dan

Tu ni trdnih pravil. Starejši ko je otrok in več se giblje (dobro je najmanj 30 minut na dan), več kalorij potrebuje. Fantje imajo nekoliko večje energijske potrebe kot deklice. Usmeritev: osemletnik potrebuje približno 1900, osemletnica pa 1700 kalorij na dan.

Kakšna je zdrava prehrana za otroka

Otroci na dan potrebujejo dva hladna in dva topla obroka. Vseeno je, ali jedo toplo za kosilo ali za večerjo. Najpomembnejši obrok je zajtrk; to je lahko mleko in polnozrnata žemljica s svežim sirom in paradižnikom. Topla jed je lahko zelenjavna ponev s puranom ali pa špageti po bolonjsko. Druga hladna jed sta lahko kruh s šunko in kivi. Da v želodcu ne kruli, sta dobrodošli dve malici – na primer pest oreščkov, kozarec mleka ali banana.

IDEALNA MALICA

Ponudite otroku polnozrnati kruh z nemastnim sirom, sveži sir, zeliščno skuto ali nemastno hrenovko, purana ali kuhano šunko. Zraven sadje ali zelenjavo, na primer banano ali trakove paprike.

Katera živila so najpomembnejša 

Dnevno: sadje in zelenjava, kruh in žitni kosmiči, krompir, testenine ali riž, mleko in mlečni izdelki. Večkrat na teden: jajca, stročnice (na primer grah, leča). Najmanj enkrat tedensko: morska riba. Redko: meso in živalske maščobe. Raje sploh ne: sladkorni napitki (sokovi in podobno). Bolje: voda, nesladkan sadni čaj.