NABIRAMO NA TRAVNIKU

Ozkolistni trpotec kot hitra pomoč in rešitev v času prehladov

Mare Koren
8. 5. 2022, 12.36
Deli članek:

Te dni je stebla proti nebu začel poganjati tudi ozkolistni trpotec, iz katerega smo kot otroci pogosto izdelovali stolčke in zapestnice. Ne pozabimo, da spada tudi med zdravilna zelišča.

Dreamstime
Trpotčev čaj bo hitro pomiril dražeč kašelj in koristil pri zdravljenju dihalnih obolenj.

Ozkolistni trpotec večina pozna po blagodejnem delovanju pri odrgninah in manjših ranah. Takrat običajno odtrgamo svež list, ga zmeljemo med prsti in pritisnemo na odrgnino ali manjšo ranico. Tako preprečimo vnetje in obenem zagotovimo, da se mesto lepo celi. A trpotec zmore mnogo več kot to.

Pomoč pri težavah z dihali

Trpotec lahko nabiramo od aprila do oktobra. Je trajnica, ki jo običajno opazimo na travnikih, ob cestah, v živih mejah in na zapuščenih gradbiščih, zato ga ni težko najti. Uporabni so vsi nadzemni deli. Suličaste liste in cvetove moramo čim prej posušiti, sicer hitro počrnijo. Med koristne učinkovine spadajo predvsem glikozidi, sluzi in razne kisline, ki jih vsebuje. Pripravki iz trpotca na sluznici zgornjega dela dihalnih poti naredijo tanko oblogo, ki sluznico ščiti pred draženjem in skrbi za blago protimikrobno delovanje. S trpotcem bomo hitro pomirili dražeč kašelj, koristi pa tudi pri zdravljenju bronhitisa, prehladih in vnetjih grla ter žrela. Uporablja se tudi pri vnetem sečnem mehurju, saj ima zaradi kalija diuretičen učinek. Pospešuje presnovo, čisti kri in pomaga pri boleznih želodca, driski in hemoroidih.

Dreamstime
Posušenega hranimo v papirnatih vrečkah ali temnih kozarcih, na temnem in suhem mestu.

Kako ga uporabljamo

Liste ozkolistnega trpotca uporabljamo kot čaj, sirup ali sok, ki ga stisnemo iz svežih rastlin in uživamo pri prehladnih obolenjih in driski. Čaj iz ozkolistnega trpotca pripravimo iz dveh zvrhanih čajnih žličk posušenih listov, ki jih prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo približno dve uri. Čaj nato precedimo in rahlo segrejemo. Uživamo večkrat na dan po požirkih v času prehladnih obolenj. V pomoč nam bo tudi pri težavah z vneto sluznico žrela. V ta namen si pripravimo trpotčev čaj, ki ga grgramo. V kolikor imamo težave s turi in hemoroidi, s čajem izpiramo prizadete dele. V tem primeru je najbolje, da uporabljamo hladne pripravke.

Dreamstime
Običajno ga opazimo na travnikih, ob cestah, v živih mejah; nedvomno ga ni težko najti.