Znaki bolezni

Pokaži mi svoje roke in povem ti, kako zdrav si

Mojca Kopriva
8. 5. 2022, 10.21
Deli članek:

Večinoma se vse vrti okoli naših rok: urežemo se in zdravimo prst. Roke pa si je tudi sicer dobro ogledati, kažejo nam namreč naše šibke točke.

Dreamstime
Pri karpalnem sindromu v rokah ne čutimo moči, prsti pa so »zaspani«

Če se sredinec odebeli med srednjim in zadnjim členkom, morate verjetno pomagati črevesni flori. Kaj pravite na zelenjavo in jogurt namesto hitre hrane? Prebavi lahko pomagate tudi z gibanjem. Če opazite podobne odebelitve na prstancu, to kaže na težave debelega črevesa, odebeljen kazalec pa na tanko črevo.

Gomazenje po prstih in dlani

Pri karpalnem sindromu v rokah ne čutimo moči, prsti pa so »zaspani«. Prizadeti čutijo mešanico izgube občutka, omrtvičenosti in gomazenja. Blage bolečine so znosne, pozneje pa postane boleče že samo prijemanje stvari. Težava je v poškodbi živca, ki je odgovoren za občutja in upravljanje nekaterih mišic rok. Zdravnik priporoči terapijo z injekcijami kortizona, povoji ali operacijo rahljanja živca.

Brazde v konici palca

Če je na koži palca več brazd kot na drugih prstih, to kaže na povečano tveganje za sladkorno bolezen. Aktivno ga znižate z več gibanja: zaplešite zumbo, izvajajte jogo, jejte čim bolj naravno hrano in manj industrijske. Krvni test vam bo pokazal prave vrednosti.

Obarvane dlani

Rdečica na dlaneh je lahko znak za oslabela jetra. Če organ ne deluje, kot bi moral, se pojavijo spremembe v ožilju: žile se razširijo, kar se pokaže v rdečem obarvanju. V tem primeru svetujemo – enako kot pri porumenelih dlaneh – obisk osebnega zdravnika.

Brazde sredi dlani

Zdravniki vedo, da se pri alergikih na dlaneh pogosto pojavi veliko (cikcakastih) črt in brazd. Ali te simptome opazite tudi pri sebi, kadar vas srbijo nos in oči? Takoj se odpravite k zdravniku! Če boste ukrepali pravočasno, se boste lahko izognili alergijam in astmi. S solno raztopino boste denimo odplavili dražeče snovi iz sluznice.

Mravljinčaste roke

Vam gomazi po dlaneh vse do roke, kot bi po vas plezala četa mravelj? Morda je ovirano izločanje hormonov ščitnice. Zaradi tega telesu manjka kalcija, zvišajo pa se vrednosti fosfatov. Zdravnik vam bo predpisal odmerke kalcija in vitamin D.

Dreamstime
Trigger finger« pogosto nastane zaradi pogostih ali dolgotrajnih ponavljajočih se gibov rok.