SPOMLADANSKA RESA

Zimski okras, ki ni samo lep, temveč tudi zdravilen

Mare Koren
27. 1. 2022, 21.36
Deli članek:

Pisana resa je čudovit okras marsikaterega okrasnega vrta pa tudi groba; v toplem in mrzlem delu leta prav lepo popestri gredice. A le redki vedo, da je ta okrasna rastlina tudi zdravilno zelišče.

Profimedia
Pomaga pri izločanju seča in deluje razstrupljevalno. V času prehladnih obolenj jo uporabljamo za krepitev odpornosti.

Pisana resa, ki nam lepša tudi mrzle dneve, je čudovita okrasna rastlina in hkrati starodavno zdravilno zelišče, ki zdravi marsikatero tegobo. Podobne učinke ima njena sorodnica vresa.

Erika ali spomladanska resa

Spomladanska resa ali erika zraste do 30 centimetrov, v gost olistan grmiček s tankimi in žilavimi stebli. Drobni podolgovati listi spominjajo na iglice, zvonasto oblikovani cvetovi pa so razporejeni po vejicah kot grozdasta socvetja. Spomladanska resa nas preseneti z rožnatimi, rožnatordečimi ali belimi cvetovi, ki cvetijo vse od januarja pa do aprila. Najdemo jo povsod po Sloveniji, najpogosteje na sončnih legah svetlih iglastih gozdov. Dobro uspeva predvsem na apnenčasih tleh. Pred leti se je iz gozdov razširila tudi na skalnjake, okrasne gredice, grobove ter v cvetlična korita. Ne zgolj zaradi svoje lepote, temveč tudi zaradi zdravilnosti.

Naravni diuretik in antiseptik

Vsebuje številne polifenolne snovi, flavonoide, rastlinske kisline, minerale in čreslovine. Resnično velja za staro zelišče, ki so ga uporabljali predvsem za zdravljenje težav z mehurjem in ledvicami. Spodbuja izločanje seča in deluje razstrupljevalno. Je naravni diuretik in atiseptik, odlično razkužuje sečne poti. Pomaga pa tudi pri prehladnih obolenjih in krepi imunski sisitem. Nepogrešljiva je pri revmatičnih obolenjih, protinu in driski. Njene izvlečke pogosto vsebujejo organski kozmetični izdelki.

Zdravilni čaj

Resin čaj je odlično zdravilo za vnetje oči, in sicer ga uporabljamo za izpiranje. Obkladke uporabljamo za lajšanje kožnih bolezni. Čaj sicer deluje pomirjevalno, lahko ga pijete pred spanjem. Za pripravo čaja nabiramo cvetove z zgornjim delom poganjkov, na katerih se razvijajo. Uporabimo sveže ali posušene liste in cvetove, ki jih prelijemo z vrelo vodo ter pustimo stati deset minut. Poparek nato precedimo in uživamo po požirkih.