PREPROSTI TRIKI

Ali se tudi pri vas doma pogosto mašijo odtoki?

Mare Koren
28. 1. 2022, 21.30
Deli članek:

Mašenje odtoka je lahko prav nadležno in se ponavlja. Po navadi je opozorilni znak počasno odtekanje vode, resneje postane, ko se pridružijo neprijetne vonjave.

Dreamstime
Če iz odtoka prihaja neprijeten vonj, ga najprej očistite s sodo bikarbono in kisom, nato pa vanj nakapljajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja in prelijte z vročo vodo.

Potem ko se odtok zamaši, je lahko reševanje težave precej naporno, zato je smiselno odtoke redno čistiti. Tako boste preprečili slabo voljo, umazanijo in neprijetne vonjave. Pri tem so vam lahko v pomoč preprosta čistilna sredstva.

Vrela voda

Najcenejša, najpreprostejša in najpriročnejša rešitev je zagotovo vrela voda. Tudi postopek je izjemno preprost. V loncu ali grelniku zgolj zavrite večjo količino vode in jo počasi zlivajte v odtok. Zlivanje občasno za nekaj trenutkov prekinite, da voda opravi svoje delo, in nato nadaljujte. Ta trik je še posebno koristen pri kuhinskih odtokih, če se občasno po nesreči vanje odplakne nekaj maščobe in ostankov hrane; ti se bodo »odlepili« od odtočnih cevi.

Sol in soda bikarbona

Vsestranski in še kako priročen trik. V odtok nasujte dve ali tri žlice sode bikarbone in prelijte z decilitrom kisa. Mešanica se bo močno spenila in delovala tudi globlje. Pustite delovati vsaj 20 minut in nato v odtok zlijte še dva litra vrele vode. Kemijska reakcija soli in sode bikarbone je podobna tisti, ki jo povzročajo čistila za odmaševanje odtokov.

Kokakola

Tudi ta priljubljeni napitek je lahko rešitev za vaše odtoke. Podobno velja za druge napitke, ki vsebujejo večje količine fosforne kisline. Pijačo nalijte v odtok in pustite učinkovati eno uro. Nato sperite z vročo vodo. Fosforna kislina je pri odmaševanju odtokov izjemno učinkovita, uporabimo jo lahko tudi za čiščenje vodnega kamna. Če se je na pipi nabral vodni kamen, jo prelijte z nekaj kokakole in pustite učinkovati 15 minut, nato zdrgnite kot običajno. V pomoč bo tudi pri odmaševanju šob, skozi katere priteka voda. Odvijte jih s pipe, položite v kozarec in prelijte s kokakolo. Pustite učinkovati vsaj pol ure, nato zdrgnite s ščetko. Nad učinkom boste prijetno presenečeni.