UPORABNI TRIKI

Ste razlili bencin ali nafto?

Z.F.
24. 1. 2022, 05.46
Deli članek:

Ste med polnjenjem rezervoarja za bencinom nehote nekaj bencina ali nafte polili po hlačah ali čevljih? Se vam je med prevozom bencin polil po prtljažniku? Kako se znebiti madežev in vonja?

Dreamstime
Madež nafte ali bencina na asfaltu posujte s peskom ali posipom za mačje stranišče.

Včasih se nesreča pač zgodi, ne glede na to, kako previdni in premišljeni ste in kako zelo pazite, da se ne bi umazali oziroma da ne bi umazali avta. A pri bencinu in nafti je žal tako, da neprijeten vonj in sled rada še dolgo ostaneta. Se je nafta polila tudi po garažnih tleh? Kaj storiti?

Rešitev že imate doma

Če polijete bencin ali nafto, madež najprej dobro popivnajte. Za to so najboljše papirnate brisače oziroma stare bombažne brisače ali krpe. Če je mogoče, poskusite madež popivnati čim bolj do suhega, tako si boste prihranili veliko dela pri nadaljnjem čiščenju, ki je sicer odvisno od kraja, kjer se je nesreča pripetila.

Razlitje po avtomobilu

Če sta se vam bencin ali nafta polila po prtljažniku, ukrepajte čim hitreje. Tekočino, kot že rečeno, najprej dobro popivajte, nato pa potresite s sodo bikarbono in pustite učinkovati vsaj pol ure. Soda bikarbona bo namreč vpila neprijeten vonj. Čez nato popršite beli kis. Sprožila se bo kemijska reakcija in soda se bo začela peniti, kar odstrani tudi globlje zažrt madež. Nato pa vse skupaj očistite z mehko krpo, ki jo medtem večkrat operite v topli vodi. Prtljažnik nazadnje dobro posušite in prezračite.

Kako se znebiti vonja na rokah

Če sta se vam bencin ali nafta razlila po rokah, je najboljša rešitev, da roke čim prej umijete z obilico tople vode in milnico ter izpirate toliko časa, da vonj povsem izgine. Če nimate dostopa do stranišča ali vode, imejte v avtu shranjen paket vlažilnih robčkov. Tudi ti bodo precej uspešno odstranili neprijeten vonj in ostanke bencina ali nafte. Strokovnjaki pravijo, da so odlična rešitev tudi, če se bencin polije po plastičnih oziroma oblazinjenih površinah v avtu.