Palmovo olje je zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti zdravju nevarnih procesnih onesnaževal zdravju škodljivo, zato se mu je smiselno izogniti. Kljub temu je najpogosteje uporabljena surovina v številnih izdelkih. Naj omenimo, da se zaradi nasadov oljnih palm zmanjšuje raznovrstnost živalskih in rastlinskih vrst v Maleziji in Indoneziji. Ogroženi so tudi pragozdovi v osrednji Afriki in Latinski Ameriki, so posvarili v mednarodni zvezi za ohranjanje narave.

svetilnik palmovo olje
Shutterstock
Nasadi krčijo habitat številnim živalskim vrstam in spreminjajo okolje.

V Evropi večino olja zlijemo v avtomobile in tovornjake

Petintrideset odstotkov rastlinskega olja, ki ga pridelajo iz oljnih palm, porabijo v Indiji, Indoneziji in na Kitajskem. Preostanek se porabi za prehrano, kozmetiko, čistilna sredstva in biogoriva. Po podatkih je samo lani v Evropi več kot polovica porabljenega palmovega olja končala v rezervoarjih avtomobilov in tovornjakov.

Keksi, paštete, pice, čokoladni namazi

Palmovo olje je nepogrešljivo v predelovalni industriji. Kot poroča Zveza potrošnikov Slovenije, so prisotnost palmovega olja našli v enajstih skupinah izdelkov: v keksih s čokoladnim polnilom, v sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih. Najpogosteje se pojavlja kot rafinirano palmovo olje, ki vsebuje velik delež nasičenih maščob. Te je treba uživati zmerno in jih v prehrani omejevati, saj čezmerno uživanje poveča možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Pri nakupu moramo biti pozorni, kaj izberemo. Izdelek brez palmovega olja pa nam nedvomno omogoča bolj trajnostni nakup.

palmovo olje, izdelki
Profimedia
Najdemo ga v čokoladi, keksih, čipsu, tuninih paštetah ...

Kako izdelek prepoznati

Če se želimo takim izdelkom izogniti, moramo natančno prebrati deklaracijo, saj je palmovo olje tudi v izdelkih, kjer ga ne bi pričakovali, na primer v sadnih muslijih in tuninih paštetah. Nekateri proizvajalci podatek, da palmovo olje ni dodano, dosledno označujejo, sicer pa sestavine najdemo pod navedbami, kot so »palma«, »palmovo«, »palmina jedrca«, »palmina maščoba«.