Naj vas ličenje ne postara

Spoznajte prednosti in pasti rdečila za ličnice

Tea Dečman
23. 1. 2022, 12.13
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 11.42
Deli članek:

Ličimo se med drugim tudi zato, da bi bili videti mlajši. A včasih dosežemo ravno nasprotno. Tako je, ličenje nas lahko tudi postara. A ne, če boste upoštevali naslednje nasvete.

Dreamstime
Na temni koži se obneseta oranžna in rdeča, bledo polt pa najlepše poživi nežno rožnata.

Za dober izbor rdečila za lica je pomembno, da poznamo odtenek barve svoje polti. Izbor, s katerim skoraj ne moremo zgrešiti, ne glede na barvo kože, je nežna rožnata. Za srednje temno polt s pridihom olivne so primerni vsi odtenki mauve, ki je poseben odtenek sive, in prsteni odtenki. Na temni koži se dobro obneseta oranžna in rdeča. Srednje temna polt je kot nalašč za marelične odtenke. Bledo polt pa najlepše poživi nežno rožnata.

Nanesimo ga malce višje

Bistvo rdečila je, da obrazu pričara svežino in mu da okvir. Običajni nasvet strokovnjakov ličenja je, da ga nanesimo na spodnji rob ličnic, saj s tem poudarimo obliko obraza. Z leti pa ta nasvet ne drži več povsem. Ličnice se sčasoma nekoliko povesijo in poudarek z rdečilom lahko to neprijetno dejstvo le še podčrta. Zato ga v zrelejših letih raje nanašajmo nekoliko višje, najbolje kar naravnost na ličnice. S tem lahko dosežemo optični učinek liftinga.

Mastna koža sovraži rdečilo v kremi

Na mastno kožo ne nanašamo rdečila za lica v kremi, raje izberimo senčilo v prahu, ki bo zatrlo mastni sijaj in koži dalo nekaj mat učinka. Ravno nasprotno velja za suho kožo: kremasto senčilo za lica ji daje svežino in lesk. Tudi za zrelo kožo je boljši nanos rdečega senčila v kremi, saj senčilo v prahu preveč poudari drobne gubice.

Zabrišite robove

Najpogostejša napaka nanašanja rdečila na lica je, da ne zabrišemo robov. Pri nanosu senčila v prahu se izogibajmo tankim in gostim čopičem ter jih nadomestimo z velikimi zračnimi čopiči. Čopič potopimo v senčilo v prahu, nato ga potresimo nad papirnatim robčkom, da odpade odvečno zajeto ličilo, potem pa se s čopičem narahlo dotaknimo ličnic in potegnimo proti sencem. Za nanos rdečila v kremi uporabimo konici sredinca in kazalca, z njima narahlo potegnimo po senčilu v kremi ter ga na lica nanesimo s tapkanjem – najprej na ličnice, nato navzven do roba obraza. Dobro razmažimo, da bo senčenje enovito in brez robov.