KO NAM JO ZAGODE ZIMA

Kako hitreje očistiti zaledenela stekla in ogreti avto

Mare Koren
16. 1. 2022, 17.08
Deli članek:

Zima nikomur ne prizanaša in verjetno ni voznika, ki ga temperature pod lediščem in zaledenela vetrobranska stekla ne bi vsaj malo spravili v slabo voljo. Kaj narediti, da se avto čim prej ogreje in nas med vožnjo ne bo zeblo?

Dreamstime
Preden se odpravite na pot,avtomobil očistite in si zagotovite optimalno vožnjo, brez ogrožanja sebe in drugih.

Izbrskali smo nekaj nasvetov, ki bodo pripomogli, da boste čim hitreje očistili stekla in ogreli avto ter vam bo tako med vožnjo bolj udobno, saj je le takšna vožnja varna vožnja. Številni vozniki v zimskih jutrih ravnajo nekako takole: zaženejo motor, vključijo gretje na največje mogoče in se šele nato lotijo čiščenja vetrobranskih stekel. Naj povemo, da ogrevanje avtomobila na mestu porabi veliko goriva, je dokazano manj učinkovito in tudi protizakonito. Avtomobil se bo veliko prej segrel, če boste takoj, ko boste očistili stekla, speljali.

Proti zaledenelim steklom

Da bi se izognili nadležnemu praskanju ledu s stekel in skrajšali čas čakanja, potrebujete 70-odstotni alkohol in nekaj vode. V pršilki zmešajte dve tretjini alkohola in tretjino vode ter popršite po zaledenelih steklih.  

Dreamstime
Zaledenela stekla zavarujte s kartonom ali popršite z mešanico alkohola in vode.

Proti zarošenosti

Stekla po navadi obrišemo kar z roko ali krpo, robčkom – uporabimo pač, karkoli imamo pri roki. Vendar to za seboj pusti sledi. Uporabite naslednji trik. Temperaturo nastavite na maksimum, stopnjo ventilatorja pa le malo nad minimum in vključite klimatsko napravo. Ta bo hitro osušila notranjost, z vklopom boste tudi zagotovili mazanje vitalnih delov naprave in preprečili razmnoževanje bakterij.

Temperatura v avtomobilu

Če se odpravljate na daljšo pot, je primerna temperatura v avtomobilu še kako pomembna. Svetujemo vam, da temperaturo kabine nastavite na približno 21 stopinj Celzija. Pri temperaturah, ki so višje od 25 stopinj, telo postane zaspano, zato nam slabi koncentracija. Pri temperaturah, nižjih od 19 stopinj, pa se poslabša prekrvitev, kar povzroča slabšo odzivnost.