SVETLOBA IN TEMPERATURA

Čas je za zimsko vrtnarjenje na okenskih policah

Mare Koren
15. 1. 2022, 16.00
Deli članek:

V zimskih mesecih, ko nam primanjkuje sveže zelenjave in sadja, si lahko pripravimo kalčke. Ti so izjemno bogati s hranili in nepogrešljiv vir vitaminov, antioksidantov in rudninskih snovi. Že žlica ali dve teh drobnih in krhkih stebelc nadomestita hranilno vrednost manjše sklede solate.

Dreamstime
V trgovini izberite zgolj semena, ki so namenjena kaljenju in uživanju ter niso obdelana s sredstvi proti prehitremu kaljenju ali plesnenju.

Mikrozelenjava je izjemno bogata z minerali, vitamini in rudninskimi snovmi, zato je njena vzgoja še kako koristna in pomembna predvsem v zimskih mesecih, ko nam primanjkuje sveže zelenjave in sadja. Naj povemo še, da njena vzgoja ne zahteva posebnega znanja, le nekaj potrpežljivosti in upoštevanje navodil. Tako si boste hitro in preprosto popestrili jedilnik.

Katero mikrozelenjavo lahko pridelamo doma?

Za mikrozelenjavo lahko uporabimo špinačo, blitvo, solato, rukolo in vodno krešo. Zanimiv okus imajo tudi azijska listna zelenjava, zelena in peteršilj. Nikar pa ne pozabite na žita. Med najokusnejšimi je zagotovo pšenica, uporabite lahko tudi rž ali ječmen. Ne pozabite še na setev zelišč, kot sta bazilika in majaron.

Kakšna semena naj izberemo?

Nakupu semen namenimo nekaj več pozornosti. V trgovini izberemo semena, ki so namenjena zgolj kaljenju in uživanju, saj so navadna semena po navadi obdelana s sredstvi proti prehitremu kaljenju in plesnenju. Najdemo jih v trgovinah z zdravo hrano in tudi drugje. Vedeti je treba, da se semena obnašajo različno, zato se je za začetek najbolje držati preverjenih vrst, ki prinašajo splošno veselje, saj kar rastejo in rastejo. Sem spadajo leče vseh vrst, vodna kreša, pšenica, ajda, čičerika, soja, kapucinke, koruzna semena in še kaj. Ne pretiravajte s semeni, saj bo vrečka zadoščala tudi za več tednov.

Kako je s setvijo?

Za setev potrebujemo pladenj, na katerega bomo raztrosili semena, in papirnato brisačo ali blazinico iz mineralnih vlaken, ki jo lahko kupimo v bolje založenih vrtnih centrih. Na pladenj položimo papirnato brisačo, ki jo dobro navlažimo, po njej pa potreseno drobna semena. Brisačo vsakodnevno vlažimo in sproti opazujemo kaljenje. Že po treh dneh se razvijejo drobni kalčki, po sedmih dneh jih že začnemo uporabljati. Za vzgojo lahko v podstavek dodamo tudi za dober prst zemlje, nato pa vanjo posadimo semena. Ta po dobrih dveh tednih, ko primerno zrastejo, ko se razvijejo prvi pravi listi, porežemo s škarjami.