Vse naredim sam

Ste sam svoj mojster? Te trike morate poznati

Mare Koren
16. 1. 2022, 15.26
Deli članek:

Vsi domači mojstri vedo, da je tudi v zimskem času v domu treba marsikaj postoriti. Kdaj pa kdaj zabiti nov žebelj v steno, da bomo lahko obesili novo skupinsko fotografijo minulega božiča, zvrtati luknjo za novo omarico. V nadaljevanju nekaj nasvetov, da bodo opravila še lažja.

Dreamstime
Čas je, da izberete pravi žebelj in ga zabijete v steno. Kakšen pa naj bo? Vse je odvisno od stene, kamor ga boste pribili.

Verjetno se strinjate, da dela doma nikoli ne zmanjka. Komaj ste zaključili s prenovo dnevne sobe, že je treba kaj postoriti, zamenjati ali obnoviti v kuhinji. Predvsem zato je dobro in še kako priročno, če znate nekatera hišna dela postoriti sami, saj lahko na ta način privarčujete kar precej denarja.

Obešanje fotografij in slik

Decembrski prazniki so prineslo marsikateri lep spomin. Na skupinski božič z družino ali na praznovanje novega leta v krogu svojih najdražjih. Seveda niste pozabili posneti tudi nekaj fotografij, ki ste jih nato razvili in se odločili, da bodo krasili vašo jedilnico. Čas je, da izberete pravi žebelj in ga zabijete v steno. Kakšen pa naj bo? Vse je odvisno od stene, kamor ga boste pribili. Če je stena iz zidakov, bo pravšen jeklen žebljiček, če gre za lahko sliko. Če je ta nekoliko težja, najprej zvrtajte luknjo, nato vstavite vložek in vanj privijte vijak, na katerega boste sliko obesili. Če pa so vaše stene iz mavčnih plošč, izberite vložek za mavčne plošče brez vrtanja in ga privijačite v steno, nato pa vanj privijačite še vijak.

Dreamstime
Kadarkoli se lotimo vrtanja, naj gre za strop ali stene, se prah precej hitro raznese po prostoru.

Rešitev za prah pri vrtanju

Še toliko težje je, če ob sebi nimamo nekoga, ki bi s sesalcem sproti odsesaval prah. Pri tem si lahko vsaj malo pomagate sami, in sicer tako, da uporabite teniško žogico, ki jo spremenite v lovilca prahu. Žogico prepolovite, v sredino naredite luknjo in jo namestite na sveder. Žogica bo tako med vrtanjem ujela večino prahu, vaši prostori pa bodo ostali čisti. Pomagate si lahko tudi s samolepilnimi lističi, ki jih prepognete in prilepite na steno ter tako naredite priročen lovilnik prahu.

Vrtanje v keramiko

Pri vrtanju v keramiko se hitro zgodi, da sveder zdrsne. Da se to ne bi zgodilo, strokovnjaki priporočajo, da mesto vrtanja prelepite s samolepilnim trakom v obliki križa. Tako bo sveder ostal na mestu. Če vrtate v trde ploščice oziroma v kamen, uporabite za začetek nekoliko tanjši sveder, šele nato sveder želene dimenzije.