Avtor: Mare Koren
Foto: Dreamstime, Profimedia

Neprijeten vonj perila lahko povzročita uporaba samo tekočih pralnih sredstev in nizkih temperatur pranja. Pogosto pa težavo povzroča tudi pretirana uporaba mehčalnih sredstev za perilo. Ti se na perilo namreč le odlagajo, a se ne sperejo. Še dva najpogostejša vzroka smradu sta puščanje mokrega perila v bobnu pralnega stroja ali slabo očiščen pralni stroj. K temu pripomoreta neredno čiščenje pralnega stroja in vlažen prostor, v katerem pralni stroj je. Med drugim omenjajo tudi spremembo nastavitve hidrostata, ki uravnava raven vode, saj naj bi bila kriva premajhna količina vode med pranjem.

Rešitev so visoke temperature

Na večini oblačil in drugih kosov tekstila danes navadno najdemo priporočilo pranja tekstila pri 40 stopinjah Celzija. A strokovnjaki svetujejo, naj se perilo in tekstil, ki pride v stik s kožo, predvsem spodnje perilo, posteljnina, brisače in perilo za dojenčke, pere pri najvišji temperaturi, saj na teh programih poleg kemične dezinfekcije poteka tudi termična. Pri teh temperaturah se priporoča uporaba praškastega detergenta, saj ima v svoji strukturi delce, ki perilo kemično razkužijo in povečujejo stopnjo beline.

Redno čiščenje stroja

Morda se sliši nenavadno, a tudi pralni stroj je treba od časa do časa temeljito očistiti. Temeljito čiščenje je priporočljivo enkrat na mesec s samočistilnim programom. Če aparat nima te možnosti, lahko za to uporabite program za bombaž pri 95 stopinjah Celzija. Pri uporabi omenjenih pralnih programov strokovnjaki svetujejo, da pri tem dodamo deciliter alkoholnega kisa za vlaganje. Kis ima namreč razkuževalni učinek. Pri uporabi programov za čiščenje pralnega stroja v boben ne dajajte tekstila. Pustite, da se čisti prazen. Očistite tudi dozirne posode in prostor, v katerega je ta vstavljena. Ne pozabite še na meh, posebej temeljito očistite režo. Tam namreč zmeraj ostaja vlaga in se nabira umazanija. In še najpomembnejše pravilo, pralni stroj po pranju zmeraj takoj spraznite, vrata in dozirne posode pa pustite odprta. Tako bo zrak krožil in posušil notranjost ter preprečil nastanek biofilma, ki je pogosto posledica neprijetnega vonja.