NAJSTAREJŠE PREBIVALKE ZEMLJE

Se srebrne ribice skrivajo tudi v vaši kopalnici?

Mare Koren
9. 1. 2022, 17.00
Deli članek:

So tudi vašo kopalnico preplavile srebrne ribice? Vzrok sta predvsem toplota in vlaga, to jih privablja v vaš dom. A brez skrbi, ne bodo vas ugriznile, se bodo pa prehranjevale z odmrlimi kožnimi celicami in lasmi …

Dreamstime
Privlačijo jih vlažni in slabo zračeni prostori. Jedo skoraj vse, zato je čistoča zares pomembna.

Ali ste v svojem stanovanju opazili švigajoče drobne podolgovate žuželke, tako imenovane srebne ribice? Tako ime so najverjetneje dobile zaradi srebrnkastih luskic, ki prekrivajo njihovo telo, in zaradi zvijanja telesa pri premikanju, ki spominja na plavanje. Srebrne ribice spadajo med najstarejše insekte na Zemlji, pogosto pa jih opazimo na stenah, ob odtokih, v kopalnici, predvsem tam, kjer je precej vlage. Kot zanimivost lahko povemo, da srebrne ribice živijo do štiri leta in se večajo z levitvami. V celotnem življenju pa naj bi se levile kar 40-krat.

Zakaj se naselijo v naš dom

Vodo in kis zmešajte v razmerju 1:1 ter dodajte nekaj detergenta za pomivanje posode in deset kapljic eteričnega olja poprove mete in evkaliptusa. Popršite po predelih, kjer se srebrne ribice zadržujejo. 

Povsem preprosto. Zavetje in dom iščejo tam, kjer najdejo obilico hrane, pri kateri sicer niso prav izbirčne. Prehranjujejo se praktično z vsem: odmrlimi kožnimi celicami, dlako, papirjem, blagom, kartonom, tapetami, knjigami, zavesami, moko, embalažo od hrane … Zato jih lahko najdemo skoraj povsod; med razpokami v stenah, na knjižnih policah, v kopalnici, za tapetami … Po navadi jih najprej opazimo v kopalnici, saj jim ustrezajo predvsem vlažni prostori.

Kako nevarne so?

Niso. Pravzaprav niso ne škodljive ne koristne. So pa idealen pokazatelj prevelike vlažnosti prostorov. Zato prostore, v katerih se pojavijo, pogosteje zračite in preprečite, da bi se razvila plesen.  

Kako jih odstraniti

Prvo pravilo je, da zmanjšate količino vlage v svojem domu in prostore redno zračite. Pomembna je tudi redna higiena. Vsaj enkrat na teden posesajte in pomijte tla ter obrišite prah. Ne pozabite na prah, ki se nabira na knjigah. V košaro z umazanim perilom ne odlagajte vlažnih oblačil, v kopalnici pa pogosteje obrišite tla in zamenjajte vpojne preproge, ki srebrnim ribicam predstavljajo idealen dom.