TUDI VINO SE POKVARI

Kako dolgo lahko hranimo odprte steklenice vina

Mare Koren
9. 1. 2022, 13.59
Deli članek:

Decembrske zabave so že za nami, v hladilniku pa je morda ostalo še kar nekaj odprtih steklenic vina, kamor smo ga shranili misleč, da ga bomo kmalu porabili. A včasih ni tako, vino pa se rado hitro pokvari. Koliko časa po odprtju je še užitno in kako mu podaljšamo obstojnost?

Dreamstime
Mlada vina so obstojna dlje časa, medtem ko je starejša in kakovostnejša smiselno hitreje porabiti.

Rek, da se vino s staranjem izboljšuje, seveda drži, a nekoliko drugače je seveda pri odprtih vinih, ta se namreč izjemno hitro pokvarijo. Po mnenju someljejev je treba odprto vino porabiti v dveh dneh, a ne vedno, saj je to odvisno od vrste vina. Veliko je odvisno od starosti in drugih njegovih karakteristik. Če izbirate starejša vina, morate vedeti, da so kakovostnejša, taka pa se odprta kvarijo hitreje. Pri mladem vinu razlik v obstojnosti med rdečim in belim vinom praktično ni in bo kakovost ohranilo tudi nekoliko dlje. Vprašanje obstojnosti se je verjetno pojavilo tudi ob odpiranju penine. Tudi ta dan ali dva lahko ostane v hladilniku, a začne precej hitro po odprtju izgubljati mehurčke. Kaj narediti, da bo prav?

Pokvarljivost je odvisna od starosti, vrste, kakovosti in lastnosti vina. Starejše in bolj kakovostno vino se pokvari hitreje kot mlajše in sveže

Temperatura in zamašek

Ko vino enkrat odpremo, ga izpostavimo kisiku in posledično oksidaciji, zaradi te pa začne izgubljati aromo in okus. Enako se zgodi, kadar je vino izpostavljeno visokim temperaturam. Spreminjanje vina pri višjih temperaturah je hitrejše, pri nizkih počasnejše. Zato odprto steklenico hranite v hladilniku, saj se tako spreminja počasneje kot pri sobni temperaturi. Ker se kakovost vina še hitreje spreminja na zraku, je steklenico najbolje začepiti s plutovinastim zamaškom, lahko kar z originalnim. Če ga nimate, vrh steklenice prekrijte s folijo, vendar bo v tem primeru rok pokvarljivosti precej krajši.

Vakuumski zamaški

Za podaljšanje obstojnosti vina si lahko omislite tudi posebne zamaške oziroma napravo, ki iz odprte steklenice izčrpa zrak. Vino je tako manj izpostavljeno kisiku in dlje ohranja okus in aromo. Obstajajo tako imenovani vakuumski zamaški z vgrajeno črpalko, ki ostanejo na steklenici. S pritiskanjem na zgornji del zamaška izčrpate zrak. Na voljo pa so tudi večje ročne črpalke, s katerimi skozi gumijasti zamašek izčrpate odvečni zrak. Kljub uporabi teh naprav se takšno vino šteje za odprto, kar pomeni, da je bilo že izpostavljeno oksidaciji in ste rok trajanja podaljšali zgolj za dober teden.