Granatno jabolko

Eksotični sadež slovi kot eliksir mladosti

Mojca Kopriva
9. 1. 2022, 12.18
Deli članek:

Kozmetični izdelki, ki vsebujejo granatno jabolko, se vse bolj uporabljajo. Upravičeno! Granatno jabolko ohranja in vrača mladost.

Dreamstime
V kozmetiki uporabljajo razne izvlečke iz granatnega jabolka in olje iz semen.

Vsebuje vitamine, še posebno bogato je z vitaminom C in antioksidanti. V izdelavi kozmetike se uporabljajo razni izvlečki iz granatnega jabolka in olje iz semen. Za domačo rabo je primeren tudi kar svež sok granatnega jabolka ali poparek iz cvetov. Številne študije dokazujejo ugoden vpliv izvlečkov na celjenje kože, če se ranimo. Izvlečki iz granatnega jabolka pospešujejo obnovo kože po sončenju, upočasnjujejo staranje kože, povečujejo prožnost in zvišujejo raven kolagena, kar zmanjša gube. Izvleček iz semen granatnega jabolka naj bi celo preprečeval kožnega raka. Antioksidativni učinek granatnega jabolka je kar trikrat močnejši kot pri zelenem čaju ali rdečem vinu. Zato je tudi tako učinkovito pri glajenju gub in odpravljanju starostnih madežev.

Olje iz semen

Izjemno cenjeno je olje iz semen granatnega jabolka, ki je po svoji sestavi edinstveno, vsebuje namreč velik delež punične maščobne kisline, ki je močan antioksidant in učinkuje protivnetno. Kožo vlaži in hrani, spodbuja obnovo kožnih celic ter kožo posvetli. Tu je nekaj preprostih lepotnih receptov z granatnim jabolkom za domačo uporabo.

Maska z granatnim jabolkom in glino

Ta maska kožo posvetli, jo naredi bleščečo in gladko. Uporabite bentonitno glino, ki kože ne izsušuje. Kdor želi, lahko doda še žličko medu. Sestavine: 1 žlica bentonitne gline in 1 žlica svežega soka granatnega jabolka. Priprava: Glino in sok zmešamo v gladko pasto, po potrebi dodamo več soka. Nanesemo na čist obraz in pustimo 10–15 minut. Speremo z mlačno vodo.

Piling za aknasto kožo

Lupina granatnega jabolka zdravi oziroma blaži akne. Lupino granatnega jabolka na drobno zrežemo in posušimo. Lahko jo razporedimo po papirju za peko, damo v pečico in sušimo pri 140 stopinjah Celzija. Ko se lupinice posušijo, jih ohladimo in v mlinčku zmeljemo v prah. Presejemo ga skozi cedilo za čaj, da odstranimo vse večje delce. Nato se lotimo priprave pilinga. Sestavine: 2 žlici prahu iz lupine granatnega jabolka, 2 žlici rožne vode (hidrolata vrtnice). Priprava: Sestavini zmešamo in z nežnimi gibi zmasiramo obraz. Ponovimo vsaj dvakrat na teden.

Piling za telo

Tudi tu potrebujete posušeno lupino granatnega jabolka, zmleto v prah. Ta recept obožujemo, ker je učinkovit in poceni, pa še lupine uporabimo, ki bi jih sicer zavrgli. Kožo navlaži in nahrani. Sestavine: 1 skodelica prahu iz lupin granatnega jabolka, pol skodelice rjavega sladkorja, 4 žlice jojobinega ali mandljevega olja, po želji lahko dodamo kapljico najljubšega eteričnega olja. Priprava: Vse sestavine dobro premešamo in shranimo v kozarček. Po potrebi lahko dodamo več olja, da nastane gladka, kar tekoča zmes. S pilingom si nežno zmasiramo celotno telo, še posebej se posvetimo komolcem, kolenom in podplatom. Speremo z mlačno vodo.

Proti prhljaju in izpadanju las

Lupina granatnega jabolka ni koristna samo za kožo, ampak tudi za lase. Med drugim lahko pomaga preprečevati čezmerno izpadanje las, zelo učinkovita je tudi pri odpravljanju prhljaja. Prahu iz posušenih lupin granatnih jabolk dodajte malce izbranega olja in mešanico vtrite v lasišče. Pustite delovati najmanj dve uri, lahko tudi čez noč. Nato operite lase kot običajno.