Zimska nega

Negovalne obrazne maske iz medu, kave in avokada

Mojca Kopriva
2. 1. 2022, 16.10
Deli članek:

Negovalna maska je tisti dodatek k negi, ki ga suha koža nujno potrebuje, takoj ko se začnejo mrzli zimski dnevi.

Dreamstime
Avokado vsebuje veliko zdravih maščob, ki kožo dobro navlažijo.

Občutljiva koža se lahko na ohladitve burno odziva, zato je nujno, da jo zaščitimo. Masko si lahko pripravimo kar sami doma ter se tako izognemo nepotrebnim umetnim dodatkom in škodljivim kemikalijam v kupljenih izdelkih. Sestavine, ki jih najdemo v domači shrambi, so odlične za nego suhe kože!

Maska z jogurtom, medom in ovsom

Receptura je že stara in tudi dobro preverjena. Ta maska kožo temeljito navlaži in osveži. Jogurt je naravno čistilno in vlažilno sredstvo. Na povrhnjici nežno odstranjuje odmrle celice, zato je koža po nanosu jogurtove maske videti čista. Tudi med spada med naravne vlažilce, saj nase veže vodo iz zraka in jo dovaja v globino kože, njegova posebna odlika pa je, da lahko vlago tudi dlje ohranja v koži. Oves pomirja, zato je primeren za nego suhe in razdražene, občutljive kože, učinkuje pa tudi kot naravni piling. Sestavine: žlica jogurta, žlica medu, žlica ovsenih kosmičev. Oves na drobno zmeljemo, da dobimo grob prah, dodamo jogurt in med ter zmešamo v mazavo pasto. Mešanico si nanesemo na obraz in pustimo učinkovati 20 minut. Nato speremo.

Kavna maska

Kavna maska je prvovrstno negovalno sredstvo, ki kožo osveži in pomladi. Seveda jo tudi navlaži, odpravlja zabuhlost in nekoliko posvetli polt. Primerna je za nego kože vseh tipov, z dodatnimi sestavinami pa se prilagaja specifičnim potrebam. Za suho kožo velja, da je kavi najbolje dodati mleko in med. Masko lahko obogatimo še s kakavom v prahu, ki je bogat z antioksidanti in obnavlja poškodovano kožo. Sestavine: žlička kavne usedline, žlička kakava v prahu, žlička medu, mleko. Najprej zmešamo kavno usedlino in kakav, dodamo med, nato pa še toliko mleka, da dobimo mazavo pasto. Masko si nanesemo na obraz, počakamo 20 minut in speremo.

Avokadova maska

Avokado ni le prvovrstno živilo, ampak ima tudi izjemne negovalne lastnosti. Vsebuje veliko zdravih maščob, ki kožo dobro navlažijo. Za masko lahko uporabimo samo avokado ali pa mu dodamo še kakšno koristno učinkovino. Sestavine: pol avokada, žlička jogurta, žlička medu. Olupljen avokado zmečkamo z vilicami. Dodamo jogurt in med ter dobro zmešamo. Nanesemo si na obraz in po 20 minutah speremo, nato pa kožo namažemo z vlažilno kremo.

Maska z banano in jogurtom

Banana je bogata z vitamini in minerali, med njimi jih veliko koristi tudi koži. Maska z banano in jogurtom kožo globoko navlaži ter ji izboljša teksturo. Ščiti nas pred staranjem in osvežuje polt ter ji daje sijaj. Sestavine: pol banane, žlička jogurta in žlička medu. Banano najprej dobro pretlačimo z vilicami, dodamo jogurt in mleko ter zmešamo v enotno, mazavo maso. Ta je nekoliko manj kompaktna, zato imejmo med nanašanjem na obraz pri roki papirnate robčke, da preprečimo pacanje. Po 20 minutah speremo.

Čudežna oljčna maska

Oljčno olje dobro hidrira suho kožo, saj pronica globoko pod njeno povrhnjico in jo vlaži ter hrani od znotraj. Primerno je za nego zrele kože. Če olju dodamo med, ki je prav tako bogat z antioksidanti, dobimo masko, ki dela prave male čudeže. Sestavine: žlica oljčnega olja, žlica medu. Sestavini zmešamo in že imamo pripravljeno izvrstno hranilno masko, ki kožo tudi pomirja. Nanesemo si jo na obraz, pustimo 20 minut in speremo z mlačno vodo.