Osvežite in okrasite dom

Dišeča praznična dekoracija z domačega vrta

Liljana Jantol Weber / Zeleni raj
19. 12. 2021, 10.30
Posodobljeno: 23. 4. 2023, 20.09
Deli članek:

Za večino ljubiteljev vrtov je zima čas počitka, a najbolj zagreti tudi ob koncu vrtnarske sezone ne postavajo križemrok, saj je treba za prihajajoče praznične dni izbrati primerne rastline, s katerimi bomo okrasili svoj dom in pričarali praznično vzdušje. In ker je prav vonj tisti, ki je od vseh čutov najbolj povezan z našimi čustvi in spomini, naj bodo za letošnjo praznično dekoracijo vir navdiha dišeče rastline domačega okrasnega vrta.

shutterstock
Čebulice hijacint lahko pripravimo do cvetenja tudi v steklenih posodicah z vodo. Posodico najprej za nekaj časa postavimo na hladno, ko pa čebulica požene korenine, ji določimo stalno mesto v stanova

Pogoj za naravno aromatično praznično dekoracijo doma je dobro zasnovan vrt, ki v vsakem letnem času ponuja vrsto privlačnih dišečih rastlin. Tisti, ki nezadržno hrepenijo po pomladi, so že pred tedni začeli siljenje okrasnih čebulnic, ki se pogosto znajdejo v božičnih aranžmajih, spet drugi so vse poletje sušili svoje aromatične rastline za dehteči potpuri, ki med prazniki poskrbi za svež in poživljajoč vonj doma. Uporaben dišeč rastlinski material za praznični okras pa ponuja tudi jesen, ko dozorijo nekateri atraktivni aromatični plodovi.

Okrasne čebulnice pomladi

Spodbujanja čebulnic, da zacvetijo pred svojim običajnim časom, se moramo lotiti vsaj 10 do 15 tednov pred božičem. Med najpriljubljenejše siljene dišeče božične čebulnice spadajo hijacinte; že ena rastlina je dovolj, da za več tednov prijetno odišavi prostor. Čudovito dišijo tudi dekorativne bele narcise z manjšimi cvetovi na enem steblu (Narcissus tazetta 'Paper White'), ki so za vzgojo zelo preproste, saj ne potrebujejo obdobja nizkih temperatur. Vso zimo so nam v dišeče veselje lahko tudi opojni cvetovi hibridov drobnocvetnih pritlikavih perzijskih ciklam (Cyclamen persicum) ali pa dišeči grozdki armenske hrušice (Muscari armeniacum).

Začimbnice in dišavnice poletja

shutterstock
Rožmarin v kulinariki uporabljamo tudi v dekorativne namene – jedi lahko okrasimo s svežimi ali suhimi vejicami.

Poletni dišeči vrt ponuja številne aromatične rastline, katerih vonji nam lahko polepšajo tudi zimske praznične dni. Rožmarin nas bo s svojim krepčilnim vonjem v dolgih zimskih nočeh zagotovo prebudil in dvignil razpoloženje. Postavite ga lahko na kuhinjsko okensko polico, kjer bo v čudovit okras, z njim pa boste lahko začinili tudi slastno novoletno pečenko ali božično sladico. Tudi žajbelj je nepogrešljiv kulinarični dodatek prenekatere mesne praznične jedi, po zgledu starodavnih duhovnih ritualov pa je zvitek žajblja tudi imenitno kadilo s čisto aromo, s katerim osvežimo slab zrak zaprtih prostorov.

shutterstock
Za izdelavo kadil so od nekdaj uporabljali rastline, ki so rastle v neposredni bližini. Med klasike kadilnih obredov sodi žajbelj, ki je namenjen energijskemu čiščenju in nevtralizaciji vonjav. Kadiln

Za osvežitev doma lahko izdelamo tudi povsem unikaten potpuri z osebno noto. V naravni mešanici suhih dišečih delov rastlin z našega poletnega vrta naj ne manjkajo opojni cvetovi vrtnic, sladka aroma sivke, pomirjujoči vonj kamilice in krepka dišava rmana. Dobro se bodo k tej mešanici podali tudi zeleni aromatični listi lovora, mete, citronke, pelargonije in majarona, ne bo pa odveč niti kakšno seme koriandra in lupinica limone. Za daljšo obstojnost vonja bo dobrodošla korenina irisa ali pravega kolmeža, ki smo jo predhodno prepojili z nekaj kapljicami eteričnega olja po izbiri.

shutterstock
Za potpuri so primerne številne dišeče rastline z vrta, ki jih lahko v prazničnem decembru dopolnimo z agrumi in začimbami kot so cimet, klinčki in zvezdasti janež.

Plodovi pozne jeseni

shutterstock
Šele s termično obdelavo se kutina spremeni v slastne grižljaje marmelad, želejev, čežan in kompotov, ki so lahko lepo božično darilo.

Jesen je velikodušna s slikovitimi barvami, obiljem okusov in privlačnimi vonji po svežih pridelkih ter s čudovitimi plodovi, ki nas vabijo, da sedemo za mizo. Med najbolj dišeče jesenske sadeže se uvršča navadna kutina (Cydonia oblonga), ki nas spomladi prevzame s svojim nežnim vonjem velikih rožnatih cvetov, jeseni pa z omamno dišečimi čokatimi hruškastimi plodovi zlate barve. Gospodinje so kutine zaradi prijetnega vonja nekoč dajale med obleko ali pa na omaro, da je v sobi lepo dišalo. Dekorativni plodovi, katerih vonj spominja na mešanico ananasa, jabolk in limone, tudi danes krasijo marsikatero domačo praznično mizo.

shutterstock
Granatno jabolko je imenitna naravna dekoracija praznično pogrnjene mize.

V dekorativne namene lahko v zimskih prazničnih dneh uporabimo tudi rožnato rdeče plodove granatnega jabolka (Punica granatum), ki ga je bilo mogoče najti kot simboličen okras že na antičnih prazničnih mizah. Za številne sveti sadež, ki simbolizira ljubezen in plodnost, ima svež vonj s sladko-kislo sadno aromo. Pod skorjo se skriva nešteto rubinastih semen z močnimi antioksidativnimi in protivnetnimi učinki. Skladiščimo ga podobno kot jabolka, dozoreli plodovi pa lahko s sušenjem postanejo lep trajni dekorativni dodatek.