Zanimivosti

Obrtniki in podjetniki, pozor! Vaša obveznost je, da poročate o embalaži dani na trg Slovenije

Oglasno sporočilo
9. 12. 2021, 07.57
Posodobljeno: 9. 12. 2021, 08.05
Deli članek:

Na tisoče malih in srednjih podjetij po novem finančno in organizacijsko odgovarja za embalažo, dano na trg RS.

To pomeni, da morajo vsa podjetja, ki na trg dajejo embalažo plačati embalažnino. Prav tako morajo voditi evidence o količinah in vrsti embalaže. Pri tem vam lahko pomaga družba Recikel, ki za vas uredi vse obveznosti, ki vam jih nalaga zakonodaja.

Evidence morate voditi čimbolj natančno, ker so osnova za poročanje

Podjetje, ki posreduje izdelke v embalaži na trg RS, mora točno vedeti, koliko embalaže obdaja posamezni izdelek, torej težo embalaže, poleg tega mora določiti tudi za kakšno vrsto embalaže gre (papir in karton, plastika, les, železo in jeklo, aluminij, steklo in drugo).Pri embalerjih, ki kupujejo embalažo za embaliranje blaga, je vzpostavitev evidence enostavnejša kot za podjetja, ki uvažajo oziroma pridobivajo iz EU embalirano blago. Nadalje morajo podjetja skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo, kateri poročajo o količini embalaže dane na trg RS.

Poiščite varnega in zanesljivega partnerja

Ker je vzpostavitev evidence lahko za  marsikatero podjetje velik zalogaj, so na voljo tudi rešitve, s pomočjo katerih si lahko podjetja olajšajo proces.  Družba Recikel svojim poslovnim partnerjem zagotavlja redno izobraževanje in podporo pri vzpostavitvi ustrezne evidence, ki je podlaga za izdelavo poročil o embalaži, obenem pa jih redno obvešča o spremembah zakonodaje na področju ravnanja z odpadno embalažo in tako poskrbi, da so na varni strani. S pogodbenimi podizvajalci od leta 2013 organizacijsko soupravlja trg ravnanja z odpadno embalažo in zavzema pomembno vlogo kot družba za ravnanje z odpadno embalažo v Sloveniji. Opravljanje storitev jim zaupa že več kot 830 slovenskih podjetij iz vseh panog.