Zanimivosti

Na Huaweijevem Vrhu Zaupajmo v znanost o tehnološkem sodelovanju in inovacijah

R.T.
6. 12. 2021, 10.19
Posodobljeno: 6. 12. 2021, 10.28
Deli članek:

Huawei je pred nekaj dnevi organiziral Vrh Zaupajmo v znanost 2021, ki je potekal pod geslom "Globalno sodelovanje za skupno vrednost". Udeleženci vrha so med drugim opozorili, da geopolitika ne sme ovirati tehnološkega sodelovanja in inovacij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Predsednik in ustanovitelj Fundacije Georgea H. W. Busha za odnose med Združenimi državami Amerike in Kitajsko Neil Bush je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večje globalne ločitve: "Mnogi sprejemajo nevarno miselnost ničelne vsote, ki kljubuje zdravi pameti. Kitajski uspeh ne odvzame našemu in obratno." Ob tem je dejal, da "lahko še posebej na področju tehnologije, kjer sodelujeta Kitajska in ZDA, uvajamo inovacije na temeljne in revolucionarne načine."

Mednarodno raziskovalno sodelovanje je že prineslo znanstveni napredek. Dr. Derrick Pitts je spomnil na sodelovanje sedmih držav pri Mednarodni možganski pobudi, 30-metrskem teleskopu in še mnogih drugih projektih mednarodnega znanstvenoraziskovalnega sodelovanja. Poudaril je, da znanost najbolje uspeva v podnebju, ki spodbuja raznolikost in partnerstva med domenami.

Namestnik generalnega sekretarja Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) H.E. Satvinder Singh je na vrhu in pohvalil ključno vlogo, ki jo imajo zasebna podjetja, kot je Huawei, pri vključujočem in trajnostnem gospodarskem okrevanju v državah ASEAN in zunaj nje. Singh je tudi vse strani pozval k ukrepanju: "To priložnost bi morali izkoristiti, da naše družbeno in gospodarsko okrevanje resnično spremenimo z vlaganjem v krizne rešitve, ki obravnavajo družbene, okoljske in gospodarske prehode, ki jih potrebujeta naša družba in planet."

Na dogodku je spregovoril tudi Hou Jinlong, višji podpredsednik Huawei in predsednik Huawei Digital Power. Kot je poudaril, bomo v naslednjih 30 do 40 letih še naprej videli inteligenco in pridobivanje nizkoogljične moči. »Da bi postali »inteligentni«, so potrebne digitalne tehnologije, medtem ko zmanjševanje našega ogljičnega odtisa zahteva tehnologije močne elektronike. S tem, ko ti trendi napredujejo, se bo industrija svetovne energije spremenila iz tiste, ki je odvisna od virov, v tisto, ki je tehnološko usmerjena,« je še poudaril.