Zanimivosti

Vonj dišečega cimeta nas greje, zdravi in krepi

Mare Koren
3. 12. 2021, 21.06
Deli članek:

Stopili smo v december, najbolj prazničen mesec leta. In nobena začimba ne prikliče bolj prazničnega vzdušja kot vonj cimeta. Ta je nepogrešljiv v mrzlih dneh, saj krepi imunski sistem in pospešuje prebavo, ko se ne moremo upreti prazničnim dobrotam.

Dreamstime
Uživanje cimeta pripomore k naravnemu redčenju krvi in boljši prekrvavitvi.
V primeru prebavnih motenj si skuhajte cimetov čaj in ga spijte še vročega. Učinek bo zelo hiter. Nekateri priporočajo cimet tudi ljudem, ki jih muči crohnova bolezen.

Verjamemo, da bi številni na vprašanje, katera začimba jim najbolj diši, odgovorili, da je to cimet. Je izjemno prijetnega vonja, medtem ko je lahko okus, če je cimeta preveč, nekoliko oster. A cimet je začimba, ki nam pričara praznike. Izboljša okus jabolčnega zavitka, polepša adventni venček, kuhanemu vinu doda aromo, bolnemu človeku pa hitro povrne moči. Cimet je namreč izjemno zdrava začimba, ki pomaga pri številnih težavah z zdravjem.

Okrepite imunski sistem

V današnjem času se še posebno dobro zavedamo, kako pomemben je močan in krepak imunski sistem. A na pohodu ni zgolj korona, temveč tudi različni virusi in bakterijske okužbe dihal. Pri tem ni treba posegati zgolj po prehranskih dopolnilih, temveč se lahko osredotočite na naravne proizvode, kot so začimbe in živila, ki okrepijo imunski sistem. Eden od njih je gotovo cimet, bogat vir antioksidantov, natančneje polifenolov in drugih pomembnih snovi, ki naše telo ščitijo pred napadom bolezni. Cimet deluje antibakterijsko in protivirusno, pa tudi protiglivično.

Preprečevanje kariesa

Ali ste vedeli, da so v Aziji, od koder prihaja cimet, žvečili cimetovo skorjo, da so si na naraven način očistili zobe? Kot smo že omenili, cimet v sebi skriva protibakterijske lastnosti oziroma deluje protimikrobno, zaradi česar je nepogrešljiv pri borbi zoper karies oziroma proti zobni gnilobi. Pomaga tudi pri zmanjšanju tveganja za bolezni dlesni. Če se soočate s tovrstnimi težavami, lahko cimet dodate zobni pasti ali ga primešate vodi, ki jo uporabite kot ustno vodico za grgranje. S tem boste izboljšali svoj dah in pregnali nevarne bakterije. Uporabite ga lahko tudi za grgranje ob vnetem grlu. Dodajte ga v mlačno vodo in čim večkrat grgrajte, nato pa izpljunite.

Dreamstime
Cimet dobro vpliva na raven hemoglobina, a ga je za pozitivne učinke treba uživati dlje časa. Potrpežljivost in vztrajnost sta ključ do uspeha.

Pospešite presnovo

Cimet ima dvojno delovanje na prebavni sistem. Z njegovo pomočjo lahko zavremo apetit in si  pomagamo pri hujšanju. Ko vas napade lakota kljub temu, da ste nedolgo tega jedli, v skodelico tople vode vmešajte žličko cimeta in spijte. Tako boste zmanjšali potrebo po hrani. V pomoč vam bo tudi takrat, ko se boste preveč najedli. Snovi, ki jih najdemo v njem, pospešijo delovanje metabolizma in pomagajo, da hrano hitreje in lažje prebavimo.