Zanimivosti

Triki, kako hitro osvežiti odeje in pregrinjala za kavč

Mare Koren
1. 12. 2021, 21.12
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 07.01
Deli članek:

Kako prijetno se je po napornem dnevu zlekniti na kavč in se ogrniti z mehko volneno odejo v naročju doma. Se strinjate, kajne? Kako pa je s pranjem pletenih in volnenih odej? Jih smemo oprati v pralnem stroju?

Dreamstime
odeja in pulover

Pletene in prešite odeje so skoraj nujno zlo na naših sedežnih garniturah in kavčih, saj ni prijetnejšega kraja in mesta po napornem dnevu kot prav ta kotiček, na katerega prisegajo mnogi. A prešite in volnene odeje, s katerimi se pokrivamo, je treba od časa do časa tudi oprati oziroma osvežiti.

Izkoristite prednosti zamrzovalnika

Morda se metoda zdi nekoliko nenavadna, a je še kako učinkovita. In ne samo za velike kose oblačil oziroma odeje in vzglavnike, temveč tudi sicer. Potrebovali boste le nekaj več prostora v zamrzovalniku. Zakaj? Naj vam zaupamo skrivnost. Odejo zložite, jo shranite v vrečko, položite v zamrzovalnik in tam pustite čez noč. Hladen zrak bo ubil bakterije, ki so krive za neprijeten vonj, ki ga začno oddajati odeje. To metodo pa lahko uporabite tudi pri odpravljanju neprijetnega vonja športnih oblačil in kavbojk.

Osvežite vonj tkanin

Če odeje še niso toliko umazane, da bi jih nesli v kemično čistilnico ali jih oprali v pralnem stroju, lahko njihov vonj osvežite z doma pripravljenim osvežilcem tkanin, ki ga lahko uporabite tudi na drugih kosih oblačil. Pripravite ga s pol skodelice vode, četrt skodelice vodke ali 70 % alkohola in 5 kapljic eteričnega olja po lastnem izboru. Mešanico zlijte v stekleničko z razpršilcem in popršite po tkaninah, nato pa pustite, da se dobro posušijo.

Osvežite tkanine v sušilcu

Morda ta metoda zveni še najbolj neverjetno, a verjemite, zagotovo deluje. Tkanin ne boste uničili v primeru, če boste v sušilnem stroju perilo sušili brez temperature. Odejo dajte v sušilni stroj in dodajte kroglice za sušenje volne ter nastavite sušilni stroj na sušenje, brez pomoči toplote, za 20 minut. Tako bo zrak, ki bo krožil po bobnu, odeje le dobro prepihal in iz njih pregnal neprijeten vonj.