PRIVARČUJMO PRI HRANI

Hrana nam predstavlja največji strošek. Rešitev?

Mare Koren
28. 11. 2021, 17.09
Deli članek:

Bliža se december, ki je po navadi poln izdatkov, saj verjetno kupujemo darila za svoje drage in nekaj več denarja namenimo tudi za hrano. Kako potegniti črto in – prej ali potem – nekaj privarčevati? Se moramo ozirati po cenejših in manj kakovostnih izdelkih?

Dreamstime
Preden se odpravite v trgovino, pripravite seznam živil. Nikar ne zahajajte v trgovino vsak dan.

Da bi privarčevali pri nakupu hrane, nikakor ni smiselno, pa tudi zdravo ne, kupovati manj kakovostnih in cenejših izdelkov. Ne pozabite, hrana gradi vaše telo in ga oskrbuje z energijo. Če bo slaba, bo tudi vaše telo slabo grajeno, prejelo bo manj energije oziroma je bo več porabilo za presnovo. Da bi kupovali nekakovostne izdelke, torej ne pride v poštev. Da bi se odpovedovali hrani, tudi ne. Kako lahko torej privarčujete?

Obroke načrtujte

Čeprav se morda sliši iz trte izvito, je ta način nakupovanja še kako koristen in varčen: če boste v trgovino zavili vsak dan in sproti kupovali živila za kosilo, večerjo in zajtrk, boste porabili več, kot če bi si omislili tedenski nakup, zato si pripravite seznam in se v trgovino odpravite po več stvari hkrati, torej razmislite, kaj želite imeti na krožniku naslednje dni. S seznamom boste imeli nadzor nad tem, kaj potrebujete, izognili se boste nepremišljenim in čezmernim nakupom.

Preglejte hladilnik in shrambo ter roke uporabnosti

Se vam dogaja, da z nakupi povsem napolnite hladilnik, a potem kak dan vseeno nimate kaj jesti? Stop. Morda vam je le zmanjkalo idej ali ste se nekoliko razvadili. Vzpostavite nadzor nad tem, kaj vse ostaja na policah v hladilniku in shrambi. Zaradi neustreznega ravnanja s hrano včasih skoraj polovica živil na koncu pristane v smeteh. Ne pozabite, da vam je od sobotnega kosila v hladilniku ostalo pol cvetače, od večerje pa šampinjoni in pol čebule. Ne pozabite pregledati rokov uporabnosti in precej hitro porabite napol odprte izdelke. Te izdelke porabite prednostno in se šele potem odpravite na lov za novimi.

Ostanki od kosila

Če pri vas doma ostanki juhe, mesa in prilog po obroku romajo v smeti, je čas, da to razvado odpravite. Ničesar ni treba stresti v koš. Ostanki juhe bodo odlični za večerjo, sicer pa jih lahko uporabite za pripravo omak ali kot osnovo za juho, ki jo boste kuhali naslednji dan. Meso lahko dodate v sendviče ali solate, ki bodo zadostile samostojnemu obroku, medtem ko lahko iz riža pripravite rižev narastek, rižoto, enolončnico in še bi lahko naštevali.