In te so v jesensko-zimskih mesecih še posebej zahtevne. Dež, megla, odpadlo listje, poledica, mraz in sneg otežujejo vožnjo in zahtevajo več pozornosti ter pazljivosti na cesti. Zaradi zmanjšane vidljivosti in poledenelega vozišča je zavorna pot daljša, zato se hitro pripeti nesreča. Poledenelo vozišče povzroči težave tudi pri vožnji v klanec, saj lahko obtičite. Poleg tega je ob ledeni podlagi še posebej pomembno prilagoditi hitrost, saj hitreje izgubimo nadzor nad vozilom in vozilo lahko zdrsne s cestišča. Po hladni noči nas zjutraj lahko pričaka kar nekaj nevšečnosti: ne moremo odkleniti vozila, avta ne moremo zagnati zaradi slabega ali praznega akumulatorja, ne moremo odtegniti ročne zavore, ker smo jo zvečer avtomatsko zategnili, ne da bi pomislili, da lahko zamrzne… Kaj storimo, ko se znajdemo v takšnih nepričakovanih situacijah?  

K sreči za nas skrbijo službe, ki nam pomagajo na cesti, ko potrebujemo njihovo pomoč. Avto asistenca Generali vam nudi 24-urno pomoč na cesti že ob manjših ali večjih težavah. Z zavarovanjem avto asistence ste zavarovani, ko je vaše vozilo nevozno zaradi okvare, nezgode, kraje, težav s ključi ali gorivom.

Avto asistenca vam pomaga, ko jo najbolj potrebujete

Na kraju dogodka opravijo manjša popravila avtomobila ali vam ga odpeljejo do najbližjega servisa. Poskrbijo tudi za prevoz voznika in sopotnikov ali vam pokrijejo stroške prenočišča.

V primeru poškodb vam krijejo tudi stroške zdravljenja in prevoz poškodovanega zavarovanca. Vključeni so tudi stroški nadomestnega vozila in vrsta drugih stroškov, kar je odvisno od izbranega paketa, doma ali v tujini. Paketi vključujejo tudi druga kritja, kot sta kritje stroškov popravila pnevmatike in kritje stroškov v primeru, da ste natočili napačno gorivo, saj to vključuje stroške vleke vozila, prevoz zavarovancev, stroške praznjenja in čiščenja rezervoarja, cevovodov ter menjavo čistilca za gorivo. Krijejo vam tudi večje okvare ali poškodbe vozila v tujini, tako da vam zavarovalnica založi denarna sredstva.

Ko sklepate zavarovanje za vozilo, lahko asistenco dodate k obveznemu zavarovanju avtomobilske odgovornosti oziroma kasko zavarovanju vozila, sklenete pa jo lahko tudi samostojno.

Z enim klicem prihranite visoke stroške

Kako vam avto asistenca lahko hitro priskoči na pomoč in vam prihrani visoke stroške? V nadaljevanju vam predstavljamo dva primera. Za vikend so se štiri osebe z vozilom odpravile na pot iz Ljubljane v Mursko Soboto. Med vožnjo je prišlo do okvare vozila, ker je odpovedal akumulator. Vozila niso uspeli popraviti na kraju dogodka, zato so poklicali asistenčni center za pomoč, ki je hitro organiziral prevoz vozila in potnikov. Poleg vleke so nastali tudi drugi stroški, kot so cestnina, taksi, prevoz potnikov in nadomestno vozilo za tri dni. Skupni strošek je znašal 900 evrov. Drugemu zavarovancu je med vožnjo počila pnevmatika. Pri sebi ni imel rezervne pnevmatike, zato so morali poklicati vleko. Strošek je bil 70 evrov.

avto-asistenca, zavarovalnica-generali, pomoč-na-cesti

Zakaj poskrbeti za asistenco, ko kupujete rabljeno vozilo

Pri nakupu novega vozila redko naletimo na težave, povsem drugačna situacija pa nastane, ko kupujemo rabljeno vozilo. Tu moramo biti še posebej previdni, saj ne poznamo vozila niti prodajalca. Vozilo ima lahko kakšne skrite napake, pri starejših vozilih se lahko zgodi tudi to, da vam lučka za gorivo ne kaže dejanske porabe, zato je dobrodošlo, da imate sklenjeno asistenčno zavarovanje, ki vam v primeru težav priskoči na pomoč in prihrani visoke stroške. V zavarovalnici Generali so v sodelovanju z AMZS pripravili priročnik za varen nakup rabljenega vozila

Še nekaj priporočil za varno vožnjo v hladnejših mesecih

Za optimalno delovanje vozila v hladnejših mesecih in varno vožnjo v vseh razmerah lahko veliko storite že sami tako, da preverite, ali imate zadosten profil na pnevmatikah, na cesti zavirate narahlo in postopoma, varnostno razdaljo prilagodite razmeram na cesti, pred vožnjo preverite, ali svetijo vsa svetila, pregledate delovanje akumulatorja ter dobro očistite led in sneg z vozila. Ker na cesti res ne moremo vsega predvideti, vam svetujemo, da poskrbite tudi za asistenco, da bo vaša pot bolj varna in udobna.

avto-asistenca, zavarovalnica-generali, pomoč-na-cesti