Z malo truda

Elektrika v kuhinji: Varčujmo in privarčujmo

Mare Koren
27. 11. 2021, 10.15
Deli članek:

S pametnejšim dostopom in nekaj truda lahko prihranimo veliko energije in tako tudi denarja. Varčevanje je odločitev posameznika in se začne pri vsakodnevnih navadah.

Profimedia
Prihranite energijo s pravilno uporabo kuhalne plošče.

Varčevanje z energijo in drugimi viri ne pomeni, da moramo spremeniti življenjski standard, gre za dejanje sodobnega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje ter zato spremeni nekatere navade, denimo pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi, kar mu omogoči tudi prihranek denarja, na primer za dodatne počitnice.

Varčevanje v kuhinji

Morda mislite, da v kuhinji ni mogoče privarčevati pri energiji, a ni tako. Pametnejši pristop vam lahko v denarnici prihrani marsikateri evro, na števcu elektrike pa kak kilovat energije. Ali pri kuhanju zelenjave v lonec po nepotrebnem nalijete veliko količino vode? Nikar, saj je hrana, kuhana v manjši količini vode, po navadi okusnejša. Naj bo vode le toliko, da prekriva zelenjavo, razen pri kuhanju juhe. Ko pristavite lonec na štedilnik, ga pokrijte; tako bo voda hitreje zavrela in prihranili boste nekaj energije. Nato zmanjšajte moč kuhalne plošče do ravni, ko voda še vedno vre.

Pravilna izbira kuhalnega polja

Dodatno energijo prihranite z ustrezno uporabo kuhalne plošče glede na premer posode. Majhna posoda na velikem kuhalnem polju pusti neizkoriščen obod, energija posledično uhaja v zrak. Kuhalno ploščo lahko izklopite že nekaj minut pred koncem kuhanja, saj v njej ostane še dovolj toplote, da se hrana povsem skuha.

Pečica porabi ogromno energije

Ob nakupu pečice se odločite za dobro izolirane stene in večplastna stekla na vratih. Če je vaša pečica že nekoliko dotrajana, preverite tesnjenje vrat. Ali ob straneh uhaja toplota? Potem bo treba zamenjati vsaj nosilce vrat. Med peko se izogibajte prepogostemu odpiranju vrat, če imate na voljo ventilator, ga uporabljajte čim pogosteje, saj je tako izkoristek energije večji, poraba pa manjša. Za odmrzovanje hrane uporabite mikrovalovno pečico ali jedi raje pogrejte na kuhalni plošči. Če želite odmrzniti kruh, ga vzemite iz zamrzovalnika že večer prej, da se odtali sam.