Zanimivosti

3 nasveti za okusno vegansko kuhinjo!

oglasno sporočilo
24. 11. 2021, 07.50
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 07.51
Deli članek:

Želite tudi vi kuhati več rastlinske hrane? Za vas smo pripravili 3 nasvete, ki vam bodo pomagali pri pripravi barvitih rastlinskih receptov. Tako boste dosegli pestre in polne okuse, ki si jih želi vsak gurman.

Pobrskajte po veganskih receptih

Če vegansko kuhinjo šele spoznavate, vam predlagamo, da preizkusite čim več receptov – tako boste odkrili širino veganske kuhinje, obenem pa boste videli tudi, kaj vam najbolj odgovarja. Veliko odličnih veganskih receptov najdete na Sparovi kulinarični strani Jedel Bi. Poiščete lahko vse od jedi na žlico, kot je gobova juha s smetano iz indijskih oreščkov, pripravite pa lahko tudi kakšno malce bolj eksotično jed, kot je veganska Shakshuka. Ste bolj navdušeni nad pripravo sladkih jedi? Na kulinarični strani vas čakajo tudi »sladki« recepti, najprej pa se lahko lotite priprave veganske beljakovinske sadne torte.

Nikakor ne pozabite na začimbe

Začimbe so izjemno pomembne v vsaki kuhinji; naj bo to klasična ali izključno veganska kuhinja. Začimbe so tiste, ki jedem dajo pravi karakter in izogibanje tem nikakor ni priporočljivo. Pa veste, katere začimbe dodajati različnim sestavinam? Spodaj smo za vas pripravili nekaj predlogov za uporabo osnovnih začimb.

  • Muškatni orešček je uporaben tako v slanih kot v sladkih jedeh. Odlično se seveda poda v bešamel, medenjake, sladke in slane buče.
  • Česen v prahu lahko dodamo praktično katerikoli zelenjavi, rižotam in testeninam. Jedem doda aromo, globino in zaokrožen okus.
  • Kumina je podobno kot česen uporabna v mnogih jedeh širom sveta, lahko pa jo dodajamo tudi v razne omake ali pekovske izdelke.  
  • Paprika v prahu je v vsakem primeru izjemno uporabna za pridobivanje intenzivnosti okusa in barve jedi. Odlično se obnese na krompirju, prav tako pa tudi ob sojinih pripravkih.
  • Črni poper lahko uporabite dobesedno povsod. Pazite le, da ga ne uporabite preveč.

Vse od naštetih začimb lahko vedno poiščete tukaj in še bolj popestrite svoje veganske jedi. 

Pozanimajte se o alternativnih izdelkih

Želite veganskim jedem dodati še malce več zanimivega okusa? Uporabite lahko alternativne izdelke iz Sparove linije SPAR Veganz, ki nudi ogromno alternativ, prav tako pa lahko preizkusite tudi linijo SPAR Veggie, ki ponuja vrhunske vegetarijanske izdelke. Na Sparovih policah pa najdete še eno novost: rastlinske  izdelke Grashka. Za fermentiranimi izdelki iz regionalnih sestavin stoji soustanovitelj nekdanje restavracije Kucha, Martin Rojnik.Izdelki Grashka so narejeni iz dobro poznanih sestavin, kot so čičerika, ajda, konoplja, bob in beli fižol, hkrati pa ponujajo popolnoma nove in edinstvene okuse, ki nastanejo s postopki fermentacije, dehidracije in dimljenja. Slednji omogočajo lažjo prebavljivost ter boljšo absorpcijo beljakovin in mineralov.

Izbirate lahko med široko paleto izdelkov, med katerimi najdete tudi dimljen ajdov valj, bolj poznan kot Buck. Rahlo ga popecite na ponvi in postrezite kot narezek ali v sendviču, lahko pa tudi kot prilogo toplim jedem. Na Sparovih policah pa vas čaka tudi prav poseben »fantič«: Chiko – bio fermentiran čičerikin blok – ki se krasno obnese v solatah ali sendvičih. Če vas navdušujejo eksotični okusi, vas bo zagotovo očaral tudi Tempeh, ki je pripravljen iz fermentiranih sojinih zrn. Popestril bo azijske jedi in vas vsaj za trenutek popeljal v sončne kraje.

Veganski in vegetarijanski način prehranjevanja ter težnja po izboru lokalnih izdelkov so v zadnjih letih v velikem porastu. Tega se zavedajo tudi v Sparu, kjer nudijo kar 70 %* izdelkov slovenskih proizvajalcev, prav tako pa na svoje police dodajajo tudi vedno več alternativnih rastlinskih izdelkov.Obstoječemu pestremu naboru veganskih in vegetarijanskih izdelkov so zato dodali še rastlinske izdelke slovenske znamke Grashka. Ponudbo si lahko ogledate tukaj!

Zdaj smo vam zaupali nekaj nasvetov za pestro vegansko kuhinjo, poskusite pa lahko tudi izdelke Grashka in se prepustite 100-odstotnim veganskim okusom brez dodanih aditivov!

*Vir: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Več na www.spar.si.