Zanimivosti

7 nasvetov, kako zaščititi vaše podatke na mobilnih napravah

oglasno sporočilo
24. 11. 2021, 14.30
Posodobljeno: 24. 11. 2021, 14.38
Deli članek:

Digitalizacija je zelo spremenila naša življenja in vsakodnevne navade.

Sodobne tehnologije, življenjski slog in aktualne epidemiološke razmere so povzročile, da se je uporaba pametnih telefonov povečala kar za 70%, uporaba zdravstvenih storitev prek pametnih telefonov za neverjetnih 500%, za 50% bolj pa so razširjene tudi digitalne transakcije. Vsak dan s svojimi mobilnimi napravami vstopamo v digitalni svet, v katerem puščamo vedno več naših digitalnih sledi. Ob tem večina uporabnikov pametnih telefonov ne uporablja osnovnih varnostnih ukrepov, kot je uporaba močnih unikatnih gesel ali varnostne programske opreme. Da bi varno krmarili po spletu smo za vas pripravili 7 varnostnih nasvetov za mobilne naprave s katerimi bo vaša naprava varna.

1. Vaš telefon naj bo zaklenjen. Če želite preprečiti dostop do vaših osebnih podatkov poskrbite za avtomatsko zaklepanje telefona. Kot zaščito lahko izberete PIN kodo, prstni odtis ali prepoznavo obraza. Za zaklepanje zaslona izberite čim krajši čas. Tako boste zaščiteni četudi zaslon pozabite zakleniti sami in hkrati boste varčevali z baterijo, saj se bo zaslon po nastavljenem času zatemnil.

2. Nastavite varna gesla. Varna gesla so navadno sestavljena iz najmanj 8 znakov, vključujejo male in velike črke, številke in posebne simbole. Če nastavite močna gesla v aplikacijah, bodo te bolj zaščitene pred možnimi vdori. Predlagamo tudi, da za vsako aplikacijo nastavite drugačno geslo. Najbolje je, da so vsa gesla zbrana in zaščitena na enem mestu, kar na primer omogoča aplikacija Samsung Pass, ki vam zagotavlja izboljšano uporabniško izkušnjo z integriranimi naprednimi načini biometričnega preverjanja pristnosti, kot sta prstni odtis in prepoznava obraza.

3. Redno posodabljajte programsko opremo. Poskrbite, da operacijski sistem redno posodabljate in imate vedno naloženo zadnjo verzijo. Iz meseca v mesec namreč prihajajo nova varnostna tveganja, programska oprema pa na njih odgovarja s posodobitvami varnostnega sistema. Samsung ponuja storitev Knox, ki poskrbi za varnost na vseh nivojih naprave in vam zato ni treba nameščati drugih zaščitnih programov.

4. Povezujte se le na varna Wi-fi omrežja. Preden se povežete na različna javna Wi-Fi omrežja, na primer v lokalih, hotelih, letališčih ali pri različnih ponudnikih v mestih, premislite ali so ta omrežja resnično varna. Samsungovi aparati ponujajo funkcijo Intelligent Wi-Fi, ki analizira vzorce spletnega prometa in opozarja na morebitna tveganja. To funkcijo lahko kadarkoli vključite v nastavitvah Wi-Fi.

5. Bodite pozorni pri nameščanju aplikacij. Ko nameščate aplikacije to naredite le preko uradnih trgovin, kot sta Google Play ali Samsung Galaxy Store. Kibernetski kriminalci ustvarjajo lažne mobilne aplikacije, ki posnemajo zaupanja vredne blagovne znamke, da bi pridobili zaupne podatke uporabnikov. Da bi se izognili tej pasti, preverite oceno aplikacije, število pregledov, zadnjo posodobitev in kontaktne podatke organizacije.

6. Preverite ali imate vklopljeno šifriranje podatkov na telefonu. Pri večini telefonov lahko vklopite šifriranje v sklopu varnostnih nastavitev. S šifriranjem se podatki shranijo v obliki, ki jo je mogoče prebrati le, ko je telefon odklenjen. Ko odklenete šifrirano napravo, se podatki dešifrirajo. Šifriranje je dodatna zaščita za primer, če vam napravo ukradejo.

7. Vklopite varnostno kopiranje podatkov. V primeru kraje ali izgube telefona s tem podatki ostanejo shranjeni v oblačnih storitvah, ki jih lahko potem enostavno prenesete na novi telefon.

Varnostna platforma Samsung Knox kot najučinkovitejša zaščita

Samsung z vidika varnosti spada med najuspešneje mobilne naprave na trgu, ki ponujajo visoko zaščito pred zlorabo podatkov. Mobilne naprave Samsung imajo vgrajeno varnostno platformo Samsung Knox. Slednja je bila ustvarjena že leta 2013 in od takrat je nenehno v pogonu in v iskanju inovativnih izboljšav. Platforma Knox je bila naprej namenjena za varnost podjetij, sčasoma pa je napredovala v zasebno varnostno platformo za pametne telefone. Največja prednost te platforme je, da deluje v realnem času, kar pomeni, da so vaši podatki pred napadi varni kjerkoli in kadarkoli.

Da je ta varnostna platforma v kategoriji varnosti boljša od katere koli druge aktivne platforme, potrjuje tudi nagrada, ki jo je leta 2020 prejela na dogodku Global Mobile (GLOMO) Awards.

Ves čas na preži

Poleg učinkovite platforme Knox Samsung uporabnikom omogoča tudi storitev Samsung Health, ki še dodatno skrbi za uporabnikove zdravstvene podatke.

V sodelovanju z družbo Google so pametne naprave Samsung še bolj zaščitene. Zaradi varnostnega čipa Google Titan M se varnost v mobilnih napravah povzpenja na višjo raven. Ta namreč napravi omogoča varno shranjevanje ključev za aplikacije za Android – to pomeni, da bodo podatki, kot so osebni dokument, digitalne denarnice, digitalni avtomobilski ključi in drugo, na varnem. S tem je Android  postal ne samo učinkovit, ampak tudi varen operacijski sistem pametnih telefonov, ki vključuje tudi najnovejše pametne naprave Samsung Galaxy A52s 5GGalaxy Z Flip3 5GZ Fold3 5G  in Samsung Galaxy Tab S7 FE.