Čudovite jesenske barve, odpadlo listje, kostanji, gobe, buče in deževni vikendi – več kot dovolj razlogov za zabavno jesensko igro z vnuki, pri kateri se boste gotovo tudi sami zabavali.

Odtisi listov

Potrebujete: čim več jesenskih listov z različnimi oblikami, trši papir in vodene barvice. Potek aktivnosti: najprej med vnuke razdelite liste, ki naj bodo čim bolj različnih oblik. Otroci naj liste poljubno položijo in razporedijo na papir, nato pa z vodenimi barvicami pobarvajo celo stran papirja. Mlajšim otrokom lahko liste previdno prilepite z lepilnim trakom (tako da ne gleda izza lista), da se jim med barvanjem papirja ne bodo premikali. Ko se barva posuši, naj otroci previdno odstranijo liste in pred njimi se bo prikazala čudovita jesenska risba.

Listje kot kolaž papir

Potrebujete: risalni list, svinčnik, suho listje, lepilo in škarje. Potek aktivnosti: na risalne liste narišite poljubne obrise (npr. gozdnih živali), nato pa jih razdelite otrokom. Otroci naj na narisan lik nanesejo lepilo in nalepijo suhe liste, da bo lik popolnoma prekrit. Dodajte še oči, kljunčke ... in umetnina je pripravljena.

Figurice iz jesenskih plodov

Potrebujete: jesenske plodove, vejice, listje, nekaj zobotrebcev, tempera barve, čopič, lonček z vodo, lepilo. Potek aktivnosti: skupaj z otroki izberite nekaj divjih ali navadnih kostanjev, žir, želod in kapice. V plodove zabodite zobotrebce in jih spremenite v želeno obliko (npr. živali). Obraze jim lahko narišete s temperami ali pa jih izrežite z nožkom.

Obeski iz slanega testa

Za testo potrebujete: 3 skodelice moke, 2 skodelici vode, 1 skodelico soli, 1 žlico olja, nato še: modelčke za piškote, plastičen nož, kozarce in karkoli najdete doma za okrasitev izdelka. Priprava testa: vse sestavine zmešajte in zgnetite v gladko kepo testa. Postopek aktivnosti: testo razvaljajte, a ne pretenko. Z modelčki za piškote izrežite različne oblike, izrezanim likom pa ne pozabite dodati še luknjic, skozi katere boste napeli vrvice za obeske. Obeske nato posušite na zraku ali v pečici, nazadnje pa še pobarvajte in okrasite.  

Girlanda iz listov

Prišla je jesen in dnevi so vse krajši. Otroci bodo preživeli več časa v notranjosti hiše, zato obstaja nevarnost, da bodo prosti čas želeli preživeti pred računalnikom ali televizijo. Za vas smo izbrskali nekaj idej, kaj lahko ustvarite z njimi in se hkrati kakovostno družite.

Potrebujete: vrvico za girlando in veliko listov. Potek aktivnosti: s tole igro se bodo otroci noro zabavali, vi pa boste dobili čudovito jesenko girlando, ki jo boste lahko obesili nad okno, vhodna vrata ali kamin. Najprej morajo otroci v bližnji okolici ali gozdu nabrati čim več listov. Medtem jim vi pripravite delovno podlago in dovolj majhnih luknjačev ter izmerite dolžino vrvice, ki jo potrebujete za girlando. Nato prepustite otrokom, da sami sestavijo pravi vrstni red in število listov za girlando.

Jesenski štiri v vrsto

Potrebujete: čim manjše buče, kostanje ali želode, alkoholni flomaster in trdo podlago. Potek igre: če bosta oba igralca imela enake jesenske predmete, na polovico buč, kostanjev ali želodov narišite krogce, na drugo polovico pa križce, da jih bosta igralca lahko ločila med seboj. Lahko pa ima en igralec buče, drugi kostanje. Potrebujete samo še trdo podlago, na katero narišete igralno polje za štiri v vrsto, in igra se lahko začne. Kdo bo zmagal: dedek ali vnukinja?