UPORABNI TRIKI

Kako lahko zadržimo toploto, ne da bi povečali položnice

Mare Koren
14. 11. 2021, 17.12
Deli članek:

Temperatura se vztrajno spušča, kar posledično zahteva ogrevanje naših domov, da nam je prijetno. A mnogi zaradi stroškov ogrevanja pogosto iščejo dodatne alternative, s katerimi bi prihranili in preprečili uhajanje toplote. Nekaj trikov smo pripravili tudi mi.

Dreamstime
Zamenjajte termostate in prihranite pri plačilu stroškov.

Jesenski in zimski meseci od nas zahtevajo debele odeje, puhovke in tople puloverje ter pogosto tudi tople misli na dom, ki nas ogreje in v katerem je prijetno toplo. Udobje nam prinašajo topli radiatorji, kamini, grelni paneli … A ti pogosto povzročijo visoke stroške, za katere smo včasih krivi tudi sami. Če si ne morete privoščiti investicije v novo fasado ali ogrevalni sistem, lahko z nekaj triki vseeno uspete obdržati dodaten odstotek toplote v svojem domu.

Preverite tesnila

Toploto največkrat izgubljamo skozi slabo izolirana okna in vrata, zato za začetek preverite, ali okna in vrata dobro tesnijo. To najlažje storite tako, da odprete okno in na okvir položite list papirja ter zaprete. Če papir izvlečete brez težav, je tesnjenje slabo in izgubljate energijo. Nekakovostna okna in vrata lahko povzročijo, da se temperatura v prostoru spusti celo do osem stopinj Celzija. To težavo lahko preprečite tako, da na police položite odeje ali posebej v ta namen izdelane blazine. Tako boste vsaj delno preprečili uhajanje toplote. Dolgoročno razmislite o zamenjavi oken in vrat, a če si je ne morete privoščiti, investirajte v samolepilne trakove, ki jih oblepite na okvirje. Zaradi prožnosti vam predlagamo izbiro gumijastih trakov, ki jih namestite po vsej stični površini.

Regulirajte temperaturo

Dnevna temperatura v stanovanju naj bo med 20 in 22 stopinjami Celzija, nočna pa med 16 in 20 stopinjami Celzija. Svetujemo vam investicijo v termostate, ki jih namestite na radiatorje in s katerimi regulirate temperaturo. Temperatura zraka naj bo v posameznih prostorih prilagojena glede na namembnost, da ne poslabša bivalnega ugodja. V prostorih, ki jih uporabljate le občasno, naj bo nižja, denimo stopnišča, garaže, spalnica. V njih ne potrebujete visoke temperature. Tudi sicer bo že stopinja manj v prostoru na položnici pokazala za približno sedem odstotkov nižjo ceno.