Zimska obutev

Še zmeraj čakate na menjavo pnevmatik?

Mare Koren
10. 11. 2021, 21.31
Deli članek:

Prihaja dan, ko bomo morali letne pnevmatike zamenjati z zimskimi. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč predpisuje, da morajo biti vsa motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj tega obdobja, opremljena z zimsko opremo.

Shutterstock
Pnevmatike opravljajo izjemno pomembno delo, zato jih prilagajajte vremenskim razmeram. So stik vozila s cesto, zato je naša varnost ob vožnji odvisna predvsem od njih.

Da bi se izognili gneči pri menjavi pnevmatik, nikar ne čakajte, in če le imate možnost, to opravite že danes. Da bi si zagotovili karseda varno in udobno vožnjo, je na splošno dobro upoštevati naslednja pravila. Načeloma velja, da je zimske pnevmatike smiselno začeti uporabljati že, ko se temperature spustijo pod 7 stopinj Celzija, saj so v teh razmerah zmogljivejše in bolj prilagojene razmeram na cesti. Torej se je bolj kot po koledarju smiselno ravnati po vremenskih razmerah.

Vreme in temperature

Poskrbite, da bo vaš avto ustrezno opremljen tudi pred uradnim začetkom hladne sezone oziroma po 15. marcu, če je vreme še vedno spremenljivo. Temperature so te dni ponekod po državi že padle pod ledišče, zato v teh krajih z menjavo pnevmatik ni treba čakati. Sicer pa so temperature precej nižje ponoči in zjutraj, ko se po navadi odpravljamo v službo, in vozne lastnosti zimskih gum so v tem primeru precej boljše kot pri letnih pnevmatikah.

Je primerno čez leto izrabiti stare zimske pnevmatike?

Verjetno ste tudi vi že kdaj razmišljali, da bi stare zimske pnevmatike v letni sezoni ohranili na avtomobilu in jih izrabili do konca. Je to dobro? Strokovnjaki pojasnjujejo, da vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi vse leto nikakor ni priporočljiva, saj je zgradba gumene zmesi prilagojena nizkim temperaturam. Ob višjih temperaturah tako postanejo mehkejše in obraba je precej večja. Posebej zasnovani in oblikovani dezen z vdelanimi lamelami v blokih tekalne površine pa je namenjen boljšemu oprijemu v snežnih in mrzlih razmerah. V letnih pogojih vožnje je zaradi teh posebnosti oprijem na cesti slabši, zato pri speljevanju in pospeševanju kolesa pogosto zdrsavajo. Drugačen je tudi način vožnje. Letne pnevmatike imajo boljši oprijem s cestiščem, kar je pomembno za stabilnost vozila že pri vožnji naravnost, predvsem pa v ovinkih in pri zaviranju.