NAJ DIŠI

Spoznajmo vse koristi kokosove vode in olja

Mare Koren
13. 11. 2021, 14.17
Deli članek:

Če smo najprej oboževali samo kokosovo moko oziroma drobtine, sta v zadnjih letih trend tudi kokosova voda, ki je pravzaprav stranski proizvod, ter kokosovo olje, ki ga s pridom uporabljamo že leta.

Dreamstime
Dve tretjini kokosovega mesa predstavljajo maščobe.

Kokos. Tropski sadež, ki nas že ob misli nanj popelje v poletje, na vroče peščene plaže in sončne kreme, ki dišijo po njem. Ali pa nam v spomin prikliče kokosove kocke, ki se na mizi znajdejo predvsem ob decembrskih praznikih, ki, mimogrede, niso daleč. A tokrat pišemo o drugih sestavinah, ki jih pridobivamo iz kokosa.

Kokosova voda

Kokosova voda je tekočina, ki je znotraj oreha in je pravzaprav hrana za okusno belo meso, ki se med rastjo in zorenjem debeli. Na človeka kokosova voda vpliva razstrupljevalno in razkisa telo. Ima sposobnost hlajenja, je odličen naravni izotonik. V kokosovi vodi najdemo številne koristne sestavine, bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo tudi številne minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Vsebuje glukozo, zato je primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje, obenem pa je izredno bogata tudi s proteini. Njeno uživanje ima odvajalni učinek, pri čemer moramo upoštevati, da pomaga odstraniti toksine iz telesa, zaradi česar je primerna pijača v času postenja. A ne pretiravajmo, spijemo do največ dva kozarca na dan.

Kokosovo olje

Se tudi vi sprašujete, kako nastane kokosovo olje? S stiskanjem, podobno kot sončnično ali bučno. Stiskajo namreč belo meso, saj kar dve tretjini mesa predstavljajo maščobe. Prednost kokosovega olja je njegova stabilnost, saj se dolgo ne pokvari. Če ga shranimo v hladilniku, pa se bo strdilo v trdo maslo. Kokosova maščoba postane topna namreč šele pri 24 stopinjah Celzija, pod to temperaturo je olje v trdnem stanju oziroma ga poznamo kot kokosovo maslo. Pri nakupu pazimo, da je ekstra deviško in hladno stiskano, saj je le tako koristno in zdravo.

Kokosovo olje za imunski sistem

Kokosovo olje je odlično naravno zdravilo za imunski sistem, uporablja pa se ga tudi v druge zdravstvene namene. Olje izboljšuje delovanje imunskega sistema, saj deluje protivirusno, še posebej koristno je pri zdravljenju herpesa in gripe. Pomaga tudi pri glivičnih obolenjih, uravnava holesterol v krvi in pomaga pri uravnavanju telesne teže v času diet. Vsebuje zdrave maščobe, ki jih naše telo učinkovito spreminja v energijo. Zato nanj nikar ne pozabite ob pripravi hrane.