Vaje z Anjo

VIDEO: Močno jedro je pogoj za varno in učinkovito vadbo

Anja Robavs, športna vaditeljica
6. 11. 2021, 16.14
Deli članek:

Čeprav se dnevi že vidno krajšajo in ohlajajo, se ob sončnih popoldnevih ozračje še vedno ogreje ravno prav za vadbo na svežem zraku.

Novice Svet24
Telovadimo z Anjo - Vadba na klopi

Danes ponovno predstavljamo pripomoček, ki ga lahko najdete prav povsod. Ste že kdaj razmišljali o tem, kakšne vaje je mogoče izvajati na klopci v parku? Odgovor je nemogoče dati, saj je z malo iznajdljivosti takšnih vaj ogromno. Oglejmo si tri preproste, a ob pravilni in pozorni izvedbi izredno koristne vaje, ki bodo okrepile mišice vašega jedra.

DESKA S SPREHAJANJEM GOR-DOL

Dlani položimo na klopco in zavzamemo popolnoma izravnan položaj deske. Roki sta v komolcu popolnoma iztegnjeni, dlani sta postavljeni navpično pod rameni. Pazimo, da ramen ne vlečemo k ušesom. Popek potisnemo v smer proti hrbtenici, medenico rahlo zarotiramo naprej, da preprečimo ukrivljanje hrbta v ledvenem predelu. Aktiviramo zadnjične, sprednje stegenske in abdominalne mišice, nato pa začnemo z dlanmi »korakati« s sedeža na naslonjalo klopce in nazaj. Naredimo deset ponovitev, pri čemer vsakič startamo z drugo roko.

ODPIRANJE ROKE IN NOGE LEŽE

Sašo Švigelj
/

Uležemo se na klopco, dvignemo glavo in rami od podlage ter aktiviramo abdominalne mišice. Nogi dvignemo od podlage in pokrčimo v kolenih. Z levo roko primemo levo koleno, nato začnemo počasi iztegovati desno roko in desno nogo, dokler nista popolnoma iztegnjeni. Pri tem pazimo, da aktivacija abdominalnih mišic ne popusti in da glava ter rami ostanejo ves čas v enaki višini. Za lažjo in učinkovitejšo aktivacijo mišic jedra ob iztegu rok in noge zadržimo dih. Naredimo 12 ponovitev na levo in 12 ponovitev na desno stran.

ŠKARJICE V SEDEČEM POLOŽAJU

Sašo Švigelj
/

Zavzamemo sedeč položaj na klopci, pri čemer se s trupom nagnemo nekoliko nazaj, z dlanmi pa se primemo klopce tako, da uspemo držati stabilen in varen položaj. Močno pritisnemo popek proti hrbtenici in preprečimo nenadzorovano ukrivljanje v ledvenem delu hrbtenice. Nogi popolnoma iztegnemo v zrak in začnemo izvajati kratke in nekoliko hitrejše gibe gor in dol. Naredimo 16 gibov gor in dol.