Po jutru se dan pozna, so rekli modri ljudje. In res je tako.

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje

Tea Dečman
1. 11. 2021, 07.40
Deli članek:

Jutro je odskočna deska v nadaljevanje dneva – dobrega ali pa slabega. Če boste v življenje vpeljali naslednjih sedem jutranjih navad, slabih začetkov ne bo več. Dan za dnem boste lahko le zatrjevali: »Danes je bil odličen dan!«

Dreamstime
Jutranja telovadba

KOZAREC VODE Z LIMONO

Ko se zjutraj zbudite, je že osem ur, odkar ste nazadnje pili. Zato se najprej dobro odžejajte, da prebudite vse telesne celice. Kozarec vode z limono je odličen za to, da telo spravite v pogon. Voda naj bo topla, saj je mrzla šok za organizem, limona pa bo prebavnim organom pomagala, da se pripravijo na nadaljnje obroke.

ZGODNJE VSTAJANJE

Če se želite dobro pripraviti na prihajajoči dan, boste zjutraj potrebovali nekoliko več časa. Zato vstanite bolj zgodaj, najbolje malo pred sončnim vzhodom. Ali povedano drugače: zjutraj si vzemite vsaj uro in pol zase, preden odidete od doma.

ZDRGNITE SI JEZIK

Dreamstime
Ščetkanje jezika

Čiščenje jezika s kovinskim strgalom je tista jutranja rutina, ki je ne boste nikoli več opustili, ko jo boste enkrat začeli. Zakaj? Ker je življenje s čistim jezikom preprosto boljše. Predvsem vam iz ust ne bo več smrdelo, hrano boste bolje okušali pa tudi bolj zdravi boste, saj se na jeziku ne bodo več razraščali mikroorganizmi, ki prispevajo k nastanku ustnih bolezni.

JUTRANJA TELOVADBA

Jutranja telovadba je še ena od dobrih navad, ki naj vam zlezejo pod kožo. Telesna dejavnost v zgodnjih urah namreč spodbuja metabolizem, izboljša razpoloženje, saj boste zadovoljni, da ste že zjutraj storili nekaj zase, učinkuje pa tudi na možgane. Razgibavanje izboljša ostrino uma in hitrost sklepanja. Vsekakor dobra priprava na vse preizkušnje, ki vas čakajo. Katere vaje izbrati? Čisto vseeno je, da le telovadite. Nekateri priporočajo tibetanske vaje, drugi trebušnjake, sklece in počepe, tretji prisegajo na skakanje po sobnem trampolinu. 15-minutno skakanje namreč pospeši delovanje vaše limfe, ta pa je odgovorna za izločanje toksinov iz organizma.

KRTAČENJE TELESA

Preden se oprhate, vzemite v roko krtačo ali sisalovo rokavico ter skrtačite telo na suho kožo. To je ajurvedska praksa, ki pomaga izboljšati prekrvitev in s telesa odstrani odmrle kožne celice. Drgnite se v smeri proti srcu. Nato se oprhajte kot po navadi in po otiranju z brisačo nanesite na telo še vlažilno mleko. Vaša koža bo kot prerojena, mehka, rožnata, gladka. Skratka, pripravljena na nov dan.

NASMEJANO V NOV DAN

Poglejte se v ogledalo in se smejte 30 sekund. To, da v ogledalu vidite sebe, ko ste srečni in nasmejani, vam bo dvignilo samozavest in vas že navsezgodaj spravilo v dobro voljo. Pomembno je, da se smejite spoštljivo in se ne pačite kot klovn. Že najmanjši nasmešek vam bo dal pogum in motivacijo za doseganje nadaljnjih uspehov v dnevu in tudi moč za premagovanje morebitnih ovir.

ZA TRENUTEK POZABITE NA TELEFON

Ko se zbudite, nikar najprej ne poglejte na svoj telefon. Morda morate to narediti, da izklopite budilko, a nato ga odložite. Elektronska pošta, novosti na družbenem omrežju, novice na spletu … Vse to lahko počaka še kakšno uro. Namesto tega zjutraj svoje misli raje napolnite s kakšno pozitivno, navdihujočo mislijo, ki jo preberete iz knjige ali odprete zvezek in vanj zapišete, za kaj vse ste hvaležni. »Hvaležen/-a sem za toplo posteljo, hvaležen/-a sem za svojega partnerja, otroke, starše, hvaležen/-a sem za to, da diham, da je zunaj sonce.« Najdite nekaj stvari, za katere ste hvaležni in se spomnite nanje. Hvaležnost nas osrečuje in povečuje občutke zadovoljstva, zato z njo začnite že zgodaj zjutraj.