Rešitev s severa, ki celi rane in pomirja ter ureja prebavo

Naravna pomoč za pljučna obolenja in boleče žrelo

Mare Koren
1. 11. 2021, 21.05
Deli članek:

Islandski lišaj pogosto najdemo v pastilah in homeopatskih zdravilih za lajšanje bolečega grla in prehladnih obolenj. Ima zelo močno protibakterijsko delovanje ter pomaga tudi pri vnetju črevesja in želodca.

Dreamstime
Islandski lišaj raste na tleh v višjih legah, v svetlih iglastih gozdovih. Najbolj razširjen je v tundrah na severu Evrope in Azije.

Islandski lišaj se v ljudskem zdravilstvu uporablja že vse od 18. stoletja. Znan je predvsem po svojih učinkih na pljučna obolenja, prav tako pa kot krepčilen tonik po prebolelih boleznih. Najpogosteje je v obliki pastil, uporabljamo ga proti kašlju in pri obremenjenih glasilkah.

Deluje antibiotično

Islandski lišaj vsebuje grenčine in lišajske kisline ter ima zelo močno protibakterijsko delovanje. Praviloma velja zmotno prepričanje, da ga uporabljamo samo pri prehladnih obolenjih, saj ga pogosto srečujemo tudi kot sestavino v izdelkih za nego kože in dezodorantih. Deluje tudi antibiotično, kar je posledica grenkih kislin in usninske kisline. Lišaj vsebuje sluzi, ki učinkovito delujejo na ustno sluznico, žrelo in prebavne organe. Blaži kašelj in vnetja črevesja ter želodca. Grenčine povečajo tek, ugodno delujejo še na presnovo in spodbujajo imunski sistem. Zunanja uporaba se priporoča pri pospeševanju celjenja ran. Ob tem je treba opozoriti, da pripravke uporabljamo krajši časi in se držimo strogo predpisanih količin, saj močno dražijo prebavne organe.

Čaj islandskega lišaja proti hripavosti in mozoljem

Čaj iz islandskega lišaja pripravimo, kadar imamo težave s prebavo, vnetjem črevesja ali želodca, pri suhem kašlju, vnetju ustne sluznice in žrela ter pri hripavosti. Ugodno vpliva tudi na uravnavanje količine želodčne kisline, prav tako pa se priporoča pri pubertetniški aknasti koži. Pri zadnjem primeru se kožo čisti vsak dan, 14 dni. Čaj pripravimo tako, da 2 žlički islandskega lišaja stresemo v hladno vodo, segrevamo do vretja in pustimo 10 minut. Precedimo in pijemo po požirkih do največ tri skodelice na dan. Pri otrocih čaj osladimo z medom.

Pomoč pri izkašljevanju

Naslednja čajna mešanica je odlična pomoč pri izkašljevanju in suhem kašlju. Spijemo lahko do 3 skodelice čaja na dan. Pripravimo si zeliščno mešanico iz islandskega lišaja, korenine sladkega korena, korenine sleza in lista lapuha. Vse sestavine uporabimo v enakih delih. Pripravimo prevretek iz 2 čajnih žličk zeliščne mešanice, ki jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo rahlo vreti 3 minute. Nato pustimo pokrito še 10 minut. Spijemo do tri skodelice na dan.