Česa pes ne sme jesti?

Psa nikar ne razvajajte s čokolado in sladoledom

Mare Koren
1. 11. 2021, 18.45
Posodobljeno: 1. 11. 2021, 22.02
Deli članek:

Kaj je lepšega kot iskren in kosmat, nestrpno pričakujoč objem vašega štirinožnega prijatelja? In velike nedolžne oči, ki pri mizi, medtem ko obedujete, prosijo za priboljšek? A vseeno, nagrada, ki pade z mize, je lahko za pse velikokrat precej neprimerna. Česa pes ne sme jesti?

Dreamstime
Tudi mleko in mlečni izdelki povzročajo drisko in prebavne motnje.
Preveč soli povzroči pretirano žejo in uriniranje ter vodi k zastrupitvi z natrijevimi ioni. Simptomi so bruhanje, driska, depresija, tresenje in epileptični napadi ter celo smrt.

Ko pomislimo na tople kosmate kepice in iskrive oči, ki nam vsak dan pričarajo občutek pripadnosti in ljubezni, se nam zagotovo pogosto porodi želja, da bi jim tu in tam privoščili kak priboljšek. A pri psih žal priboljški niso isto kot pri ljudeh, nekateri so zanje lahko celo smrtno nevarni, nedvomno pa jim povzročajo resne prebavne težave.

Čebula

Za štirinožne prijatelje čebula ni primerna v nobeni obliki, najsi je v prahu, surova, kuhana ali posušena. Ta lahko uniči rdeče krvne celice psa, kar  vodi k anemiji. Previdni bodite tudi pri grani, ki vsebuje čebulo. Sicer je majhna merica neškodljiva, a če bi jo jedel redno, bi se lahko zastrupil. Simptomi za takšno zastrupitev so slabost, driska, nezanimanje za hrano, zasoplost in otopelost.

Čokolada

Kljub temu da jim čokolada še kako diši, pa žal ni za pse. V čokoladi je namreč teobromin, ki ga vsebujejo vse vrste čokolade, saj je sestavina kakava. Čokolada lahko takoj povzroči bruhanje, drisko ali neznosno žejo, v večjih količinah pa tudi neredno ali pospešeno bitje srca, tresenje ali celo smrt.

Grozdje in rozine

Predvsem jesenski čas je še posebej nevaren za lastnike psov, ki imajo vinograde. Psi med raziskovanjem in vohljanjem radi pogoltnejo marsikaj, a če ga vidite, da se najeda z grozdjem, mu to takoj preprečite. Ni znano, zakaj, a grozdje pri psih povzroča odpoved ledvic. Simptoma sta ponavljajoče se bruhanje in hiperaktivnost. Naslednji dan se po navadi pojavita otopelost in potrtost. Preventivno svetujemo, da poskrbite, da bo pes daleč od grozdja in grozdnih pripravkov.

Mleko in mlečni izdelki

Sicer na prvi pogled ne izgleda, da bi psu mleko in mlečni izdelki lahko škodovali, a žal je resnica drugačna. Pozabite na to, da bi svoj sladoled podelili s svojim kosmatim prijateljem, saj je znano, da mlečni izdelki povzročajo drisko in druge prebavne težave pri psih.