Vsak ima svoj recept

Julijana ob 109. rojstnem dnevu: "Nekoliko me boli koleno, sicer pa sem zdrava"

G.G./STA
28. 10. 2021, 09.50
Posodobljeno: 28. 10. 2021, 10.37
Deli članek:

Julijana Zakrajšek je danes upihnila 109. svečko. Kljub temu da je četrta najstarejša Slovenka in osma najstarejša prebivalka Slovenije, je še vedno polna življenja. Univerzalnega recepta za dolgo življenje nima. "Vsak ima svojega," pravi.

STA
Julijana Zakrajšek je četrta najstarejša Slovenka.
Prvega januarja letos je po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji živelo 281 ljudi starejših od 100 let, od tega 51 moških in 230 žensk. V Velikih Laščah so imeli dve občanki, starejši od 100 let. Najstarejši prebivalec Slovenije je sicer moški, star 110 let in devet mesecev, najstarejša prebivalka Slovenije pa je stara 109 let in devet mesecev, kažejo podatki ministrstva za notranje zadeve.

Recept za tako dolgo življenje je po njenih besedah morda ta, da ni bila nikoli poročena in da ni imela skrbi z otroki, se pošali. Pred vojno je imela sicer fanta, ki pa je ob začetku druge svetovne vojne odšel v boje in se ni nikoli več vrnil. "Nihče ne ve, kje je ostal," pravi.

Doma je bilo devet otrok, pet sester in štirje brati, med katerimi še edina živi. V mladih letih se je izučila za pletiljo in se preselila v Ljubljano, kjer je v večinoma zasebnih podjetjih delala 40 let do upokojitve. Po upokojitvi se je vrnila k sestri na rojstno domačijo na Opalkovem, pred desetimi leti pa se je preselila nedaleč stran, v Podulako pri Velikih Laščah, k nečakinji. Odkar je nečakinja umrla, živi sama, pogosto jo obiščejo in ji pomagajo pranečakinji in drugi sorodniki.

Veliko, kot pravi, ne potrebuje, tudi posebnih želja nima. Še vedno sama poskrbi za večino stvari. Kosilo ji pripeljejo, ostalo postori sama. Čez dan rada kvačka, plete, bere, zvečer za dve ali tri ure pogleda tudi televizijo, da ve, kaj se dogaja po svetu. Kot pravi, takšne epidemije, kot smo ji priča danes, ne spomni. "Saj so bile španska gripa in podobne bolezni, a to je bilo na majhnem območju. Da bi zajelo ves svet, tega pa ni bilo," je povedala za STA.

Pranečaki, prapranečaki in tudi praprapranečaki

V življenju je imela dobra in slaba obdobja. Posebej rada se spomni mladih let, ko je telovadila pri Orlih, rada se spominja tudi plesov. Čeprav svojih otrok ni imela, je bilo okoli nje vedno veliko otrok, predvsem nečakov, pranečakov, prapra- in zdaj tudi že praprapranečakov. Koliko jih je, niti ne ve, "so pa vedno radi prihajali k meni", pravi.

STA
109-letnica Irena Zakrajšek s praprapranečakoma.

Rada praznuje

Zdravje ji še kar dobro služi, kar pripisuje tudi temu, da ne poje vsega, kar pride. "Nekoliko me boli koleno, sicer pa sem zdrava," dodaja. Očala uporabi le, ko dlje časa kvačka ali bere, ima še slušni aparat, drugih večjih težav pa nima.

Prav zdravje je tudi tisto, kar si najbolj želi za prihodnja leta, pa seveda, da bi upihnila še nekaj svečk. Rojstne dneve rada praznuje, od 100. leta naprej jih praznuje v družbi vseh nečakov, letošnjega pa bo zaradi znanih razlogov praznovala le v ožjem družinskem krogu.