Barvita jesen

Za čudovit okrasni vrt spomladi morate gredice urediti že danes

Mare Koren
1. 11. 2021, 14.49
Deli članek:

Če želimo imeti spomladi čudovite cvetlične gredice, moramo nanje pomisliti že zdaj in jih za to primerno pripraviti. Ne pozabite na okrasne čebulnice, zagotovite jim primerno mesto in načrtujte različne zasaditve.

Dreamstime
Zavihajte rokave in naredite dober načrt za spomladanske čebulnice.

Res je, da smo šele komaj dobro zakorakali v jesen, a pridni vrtičkarji, ki si želijo lepo urejeno okolico in cvetlične gredice, morajo že danes razmišljati o prihajajoči pomladi in cvetlicah, ki se bodo nastavljale spomladanskemu soncu. Med prvimi cvetočimi rastlinami, ki pokukajo iz zemlje, so nedvomno zvončki, tulipani, narcise, hijacinte, okrasni luki in še bi lahko naštevali. Če so že posejani, lahko razmislimo o spremembah na gredicah, sicer pa oblikujemo nove zasaditve, ki jih lahko razdelamo po barvah in oblikah, še posebej kreativni smo lahko pri tulipanih.

Jesen je pravi čas za okrasni vrt

Zdaj je čas, da si naredimo dober načrt in zavihamo rokave. V prvi vrsti razmislite, kaj in kje bi radi sadili ter katere čebulice. Pri načrtovanju upoštevajte priporočeno razdaljo in površino, ki jo imate na voljo. To vam bo v pomoč pri načrtovanju števila čebulnic. Razmislite tudi o višini posamezne vrste in sorti ter kam jo boste posadili. Luke je denimo pametno saditi zadaj, saj so zelo visoki in pridejo še bolj do izraza, če poleg njih posadite nižje rastoče rastline.

dreamstime
Poskrbite za tulipane, hijacinte, narcise in tudi zvončke ter druge okrasne čebulnice.

Čas cvetenja

Načrtujte tudi čas cvetenja čebulnic in razmislite, ali želite imeti gredice s čebulnicami, ki bodo cvetele zelo dolgo, ali takšne, na katerih bodo cvetele vse čebulnice istočasno. Svetujemo vam, da tulipane sadite v skupinah po največ deset čebulnic. Zasadite skupine enakih ali kontrastnih barv in jih kombinirajte z drugimi okrasnimi čebulnicami. Preproste za vzgojo so tudi čebulice narcis, ki jih lahko posadimo okrog zelenjavnega vrta. Tako bomo imeli dvojno korist. Čebulice narcis so različnih oblik in vzorcev, a so tudi strupene, zato se jih glodavci in nekateri drugi škodljivci izogibajo.  

Žafrani in hijacinte

Nekateri žafrani oziroma krokusi so rastline, ki presenetijo celo dvakrat na leto – spomladi in jeseni. Primerni so tudi, da jih zasadite na domači trati, saj bodo odcveteli, še preden bo trava primerna za košnjo. Odlično se izkažejo tudi v cvetličnih koritih in na terasah, pred hišo, na balkonih ali terasah. Hijacinte lahko gojite v lončku in so lahko čudovit okras vašega doma ali pa na okrasnih gredicah. Če jih boste gojili v lončkih, ne pozabite, da imajo izrazit vonj, ki lahko pripelje tudi do glavobola. In ne glede na to, kje jih gojite, ne pozabite, da jih je treba ob cvetenju redno dognojevati in zalivati, vse dokler listje ne začne rumeneti.

Dreamstime
Sajenje tulipanov

Tulipani

Tulipane sadimo skupaj z drugimi okrasnimi čebulnicami v trato ali med trajnice in pred grmovnice. So obstojni in odporni, zato jih iz gredic po cvetenju ni treba izkopavati.