KOLIKO je dovolj?

Preveč pralnega praška vodi do razvoja plesni in zamašitev

Mare Koren
26. 10. 2021, 21.30
Deli članek:

Ali tudi vi obožujete vonj svežega perila, ko ga vzamete iz pralnega stroja? Lepo je, da diši, a zmeraj znova se vprašate, koliko pralnega praška morate odmeriti. Je skala na posodici prava mera ali se vam zdi, da je perilo premalo oprano? Koliko je ravno prav?

Dreamstime
Tudi neprijeten vonj perila je lahko posledica preveč pralnega praška.

Si predstavljate življenje brez pralnega stroja? Danes ga uvrščamo med nujne gospodinjske aparate, brez katerih ne moremo. Priznati moramo, da nam razbremeni večurno in naporno gospodinjsko opravilo, to pa še posebej dobro vemo, ko se pokvari. Zato je pomembno, da pralnemu stroju zagotovimo primerno vzdrževanje in upoštevamo navodila proizvajalcev.

Količina pralnega praška

Drži, da najdemo na embalaži podatek, koliko pralnega praška dodati pranju, če peremo manjšo oziroma večjo količino perila. Ponekod je naveden tudi podatek, koliko pralnega praška dodamo glede na trdoto vode, torej če je ta trda oziroma mehka. A naj vam povemo, da vlada povsem zmotno prepričanje, da bo večja količina pralnega praška bolje odstranila madeže. Pomembna je namreč optimalna količina vode, pralnega sredstva in sredstva za mehčanje perila, kajti le optimalna količina vseh sredstev bo učinkovito aktivirala vse segmente, ki so pomembni za dobro oprano perilo.

Preveč praška vodi do plesni

Ljudje smo v večini nagnjeni k pretiravanju, a preveč praška nikakor ni dobra izbira. Sčasoma bo v pralnem stroju ostal vonj po prašku, ki se bo začel nabirati tudi v gumi, kjer se lahko, če ga ne boste dovolj hitro očistili, začne nabirati plesen. A to še ni vse, tudi znotraj odtočnih cevi se lahko ob preveliki uporabi praška začnejo nabirati obloge, kar je še posebej pogosto pri tekočih praških. S tem tvegate zamašitev odtokov, posledično obremenjujete tudi pralni stroj.

Kako odmerjati, da bo ravno prav?

Največjo napako delamo, ko prašek vsujemo ali zlijemo iz embalaže naravnost v stroj, saj ne vemo, koliko smo ga odmerili. Zato zmeraj uporabljajte merilno posodico, saj boste tako hitro ugotovili, katera količina je prava, in perilo oprali z nekaj ali precej manj praška. Svetujemo vam tudi, da perilo občasno operete pri nekoliko višji še dovoljeni temperaturi, saj se pri višjih temperaturah perilo bolje opere. Upoštevajte dovoljeno težo, saj tudi prekomerna teža perila zmanjša učinkovitost delovanja pralnega stroja in pralnega praška.