Zanimivosti

ECOTERRA® - slovensko znanje za čistejše okolje in nadaljevanje lepega slovenskega običaja

Oglasno sporočilo
20. 10. 2021, 13.32
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 14.03
Deli članek:

Pred kratkim je luč sveta ugledala prva 100 odstotno kompostabilna nagrobna sveča na svetu in sicer pod znamko ECOTERRA®, ki ima certifikat, da jo po uporabi lahko v celoti, torej tudi s pokrovom in držalom stenja, vržemo v rjav bio zabojnik ali v zeleni odrez.

Gre za pravo revolucijo v svečarstvu in lahko smo ponosni, da je plod slovenskega znanja, za katerega se izjemno zanimajo tudi v tujini.

NAGRADNA IGRA do 15.11.2021!

Za vsak selfie, kjer se vidi, da pogorelo svečo ECOTERRA® odlagate v bio zabojnik dobite na našem sedežu v Ljubljani 2 novi sveči ECOTERRA®…, pomagajmo naravi! Selfi pošljite na naš Fb.

ECOTERRA® je nastajala več let. Začelo se je z idejo dr. Gašperja Gantarja, dekana Visoke šole za podjetništvo in izvedenca za ekološke vidike proizvodov, ki se je lotil raziskovanja materialov in določenih gabaritov, kako bi izdelek moral izgledati, da bi bil na koncu bio razgradljiv oziroma industrijsko kompostabilen - kar je končni dosežek sveče ECOTERRA®. 

Svečarstvo Jurkovič je na področju svečarstva izjemno viden proizvajalec. Še več: z vidika inovacij so izjemno prodorni v širši regiji, ne le v Sloveniji, zato ne preseneča, da je Gantar kontaktiral njih. Ponujeno možnost sodelovanja so takoj zgrabili in jo izpeljali tudi od pomoči finančnih sredstev agencija Spirit.

Martin in David Jurkovič

Zaščiteno blagovno znamko ECOTERRA® si Svečarstvo Jurkovič, družinsko podjetje, ki obstaja že 42 let, deli z avstrijskimi partnerji. Sveča ima dve različici: 4D kot štiridnevna in 7D kot sedemdnevna. Pokrov je narejen iz biomase - iz plastike rastlinskega izvora. Bio škrobi so bili uporabljeni tako za lonček kot za pokrov. Iz gline oziroma zmesi raznih prsti zemlje pa je držalo za stenj. Ta ploščica je bila do zdaj obvezno kovinska, v sveči ECOTERRA® pa je iz naravnega materiala. S svečo ECOTERRA® je izpolnjena tudi druga najvišja zahteva za kompostiranje: prva je domači kompost, druga pa je, da po postopkih industrijskega kompostiranja izdelek razpade v treh mesecih na delce, manjše od dveh milimetrov, in da se razpad nadaljuje.  

Pri Svečarstvu Jurkovič kar 80 odstotkov sveč izvozijo. Med drugim imajo zelo močne avstrijske partnerje, ki so pri projektu ECOTERRA® takoj angažirali svoje strokovnjake. Zdaj pripravljajo novega in sicer da bi se na dunajskem centralnem pokopališču, ki je največje na svetu, vzpostavilo ločeno odlaganje teh sveč in njihova ločena pot do industrijskega kompostiranja.

David Jurkovič, ki poudarja, da ima veliko zaslug za nastanek sveče ECOTERRA® tudi njegov brat Martin, o 1. novembru strne misli: »Gre za lepo tradicijo, čudovit običaj, ki ga občudujejo in cenijo celo tujci, čeprav je zaradi menjave generacij in drugih vzrokov pri nas prodaja sveč od leta 2008 padla za 50 odstotkov. Običaj, ko na grobu prižgemo svečo in postojimo, ko se ob smrti bolje zavemo sebe in življenja, bi morali v današnjem času digitalizacije in hitrega tempa samo še bolj ceniti.”