Zanimivosti

Namigi za doživetja med krompirjevimi počitnicami v destinaciji Čatež in Posavje

Oglasno sporočilo
20. 10. 2021, 14.20
Posodobljeno: 20. 10. 2021, 14.22
Deli članek:

Si želite raznolikih in edinstvenih dogodivščin, v katerih bodo uživali vsi družinski člani?

Potem ne odlašajte z odločitvijo in se podajte v destinacijo Čatež in Brežice, kjer vas čakajo doživetja, ki vam bodo še dolgo ostala v čudovitem spominu.

Izpostavljamo top jesenska doživetja:

Zabava in kopanje v termalnih kompleksih

Največji in najmanjši slovenski termalni kompleks najdete v destinaciji Čatež in Brežice. Oba sta pravi mali raj tako za otroke kot odrasle. V obeh lahko uživate v notranjih in zunanjih bazenih s prijetno termalno vodo, nikdar pa ne zmanjka tudi zabave za otroke. Počasna reka, tobogani, bazeni z igrali so le nekatere izmed atrakcij, ki bodo poskrbele za ure in ure smeha. Prespite lahko v hotelih, gradu, apartmajski in mobilni hišici, ali v kampu.

Vožnja z brodom preko Save

Brežiška občina se lahko pohvali kar s 130-letno splavarsko tradicijo, vse do danes pa se je ohranil edinstven brod na Savi, ki vabi na prav posebno doživetje. Goste vsakodnevno popelje preko reke Save iz Term Čatež v vas Mostec in nazaj. Edinstvena vožnja ne otrok ne odraslih zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Na dogodivščino se lahko podate kadar koli, saj brod vozi skozi vse leto, v kolikor je vodostaj reke primeren. Izlet lahko združite tudi z ogledom prijazne vasice Mostec, kjer si privoščite kaj za pod zob ali pa raziskujete poti ob reki Savi vse do čudovitih savskih brzic.

Ogled mogočnega gradu Brežice

Na mlade in stare naredi prav poseben vtis mogočen grad Brežice, ki slovi po eni najlepših baročno poslikanih viteških dvoran. V njem deluje Posavski muzej Brežice, ki vas skupaj z najmlajšimi popelje na čisto pravo grajsko dogodivščino. V muzeju so na ogled atraktivne razstave s prikazom starodavnega načina življenja na tem območju, kmečkih uporov, življenja premožnejših posavskih meščanov in še mnogo več.

Z e- kolesom na Bizeljsko ali v Gadovo Peč

Najemite električno kolo in raziskujte vinorodna gričevja. Priporočamo vam postanek v repnicah. Gre za jame izkopane v kremenčevem pesku, kjer so nekdaj čez zimo shranjevali repo. Po opustitvi tovrstnega načina shranjevanja so repnice postale eden izmed spomenikov preteklega časa, mnogi vinogradniki pa so jih preuredili v prostor za shranjevanje vina ter pokušino vin.

Okusna doživetja na e-kolesu po Krškem in okolici

Na butičnem posestvu na Sremiču svetijo tri luči in oddajajo svetlobo med vinskimi griči Posavja. Tu so doma tri dobre stvari – vrhunska restavracija, oddih v unikatnih hišicah med vinogradi in aktivna doživetja. Po slastnih zajtrkih lahko z e-kolesi, ali peš doživite energijo okusov in obiščete zanimive lokacije kulturne in naravne dediščine.

Odpravite se do Gradu Rajhenburg z najdaljšo tradicijo izdelave čokolade na Slovenskem. Čokolada prodornih menihov Trapistov vas bo navdušila vsaj toliko kot nekoč avstrijskega cesarja, ki ji je nadel cesarski naziv Imperial. Poleg ogleda razstave o menihih Trapistih si lahko v grajski Peninoteki privoščite kozarček penine in spoznate vse najboljše penine vinarjev regije Posavje. Grajska Peninoteka navdihuje z unikatnim ambientom in veličastno leseno mizo, kjer so druženja prav posebno doživetje.

Za daljše ture z e-kolesi se podajte na gričevnat Bohor, kjer so skriti štirje slapovi, si privoščite piknik v neokrnjeni naravi Ravnega loga ali se preprosto sprostite ob ribniku Mačkovci.

Podnevi lov za lokalnimi zgodbami, zvečer pa ulov na krožnikih in degustacijski jedilniki vrhunskega chefa. Napolnite se z energijo narave, tradicije in veselja Posavja.

Večerni obisk gradu Sevnica in srečanje z GROFICO MATHILDE

V tednu krompirjevih počitnic bo na gradu Sevnica vsak dan ob 19.00 potekal Večerni obisk gradu in srečanje z grofico Mathilde. Gre za posebno grajsko doživetje, za katero grad razsvetlimo samo s svečami, vsak obiskovalec dobi lanterno in raziskovanje grajskih skrivnosti se lahko začne. Vodnica nas popelje skozi zgodovino gradu vse do zadnje lastnice, grofice Mathilde Arco Zinneberg, ki nam ob srečanju pove svojo zgodbo. Okusimo tudi kruh s pekarne pod gradom in Grajsko kri. In se na grofičino povabilo pridružimo njenemu najbolj intimnemu delu dne – molitvi v Lutrovski kleti. Vabljeni, da si dolge jesenske večere popestrite z edinstvenih grajskim doživetjem.

PROGRAM V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC V MESECU OKTOBRU

Torkova jesenska srečanja z glino

Galerija Božidar Jakac vabi na ustvarjalna druženja, kjer boste spoznavali osnovne tehnike oblikovanja gline ter se preizkusili v izdelavi uporabne keramike. Na vsakem srečanju boste spoznali drugo tehniko, zato je možen tudi posamezen obisk. Delavnice bo vodila restavratorka in muzejska pedagoginja Alja Fir. Cena delavnice za štiri obiske je 20 evrov (posamezen obisk 5 evrov). Izdelki bodo glazirani in žgani, udeleženci jih prevzamejo naknadno. Delavnice bodo potekale med 17. in 19. uro po sledečem programu:

19.10. - oblikovanje iz polne gmote

26.10. - oblikovanje z glinenimi kačicami

2.11. in 9.11. - oblikovanje z valjanimi ploščami

Aktivnosti za otroke med krompirjevimi počitnicami

Od ponedeljka do srede, 25. - 27. oktobra, med 9. in 12. uro.

Na počitniških ustvarjalnicah boste spoznavali občasne razstave v galeriji, ustvarjalni del pa bo tokrat kiparsko obarvan. Ustvarjali boste v glini, spoznali, kako nastaneta kalup in odlitek, poizkusili izdelati teraco in se preizkusili v klesanju črk v kamen. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 11. leta. Cena za posamezen dan je 1,5 € oz. za tri dni 4,5 €.

Za vse delavnice prijave na: dejavnosti@galerija-bj.si ali 07 49 88 140.

Dan odprtih vrat Kostanjeviške jame

Dan odprtih vrat Kostanjeviške jame bo v nedeljo, 31. oktobra, ravno v času krompirjevih počitnic. Izkoristite ta dan za družinsko druženje in odkrivanje skrivnostnega podzemnega kraškega sveta v družbi pravljičnih sigastih tvorb. Vodeni ogledi bodo ob 12.,14. in 16. uri. Za prebivalce Kostanjevice na Krki je ogled brezplačen, ostali obiskovalci imajo ob nakupu vstopnice 50% popust.

Kostanjeviška kraška jama leži v neposredni bližini Kostanjevice na Krki, ob vznožju Gorjancev. Krajino označuje razgiban kraški teren s krednimi apnenci, iz katerih so padavinske vode, podzemni vodni tokovi in tektonski premiki ustvarili jamo, v kateri so značilne sigaste apnenčaste tvorbe. Jama je dolga 2 km, za turistične oglede pa je namenjeno 300 m najatraktivnejših delov jame, s stalno temperaturo 12 stopinj Celzija.

Rečni turizem v Radečah

Radeče predstavljajo severna vrata Posavja in ravno tu se ob sotočju Sopote ter Save dolina široko razpre in reka začne umirjati svoj tok. Reka Sava in njene brežine ponujajo številne priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Sava je neločljivo povezana s splavarjenjem, ki ima v Radečah že več kot 500-letno tradicijo. Radeški splavarji to tradicijo še vedno ohranjajo in obiskovalcem z veseljem pričarajo splavarske dogodivščine.

Med prijetnimi vožnjami, rajžami po domače, je slišati marsikaj zanimivega: o Savi, o trdem, a pogumnem življenju flosarjev, ki so nekoč gospodovali tem vodam, o njihovih splavarskih doživetjih, o zabavnih in resnejših plateh življenja splavarjev. In če je bilo v preteklosti splavarjenje gospodarska dejavnost, s pomočjo katere so naši predniki preživljali sebe in svoje družine, je danes splavarjenje del radeške turistične ponudbe.

Na splavu organiziramo srečanja in druženja domačih ter tujih društev, organiziramo pa tudi rojstnodnevna praznovanja, poroke, team buildinge in še bi lahko naštevali. Svojevrstno doživetje je tudi sprehod ali kolesarjenje z električnimi kolesi po ravninski Učni poti Savus. Pot združuje interpretacijo kulturne in naravne dediščine, ob njej pa se nahaja tudi velikanski stol, na katerem lahko zgolj v miru posedite in se naužijete lepih razgledov.

Najdaljša in najlepša ribolovna trasa v Evropi ponuja obilo užitkov ribičem, pa tudi številnim obiskovalcem. Za tiste, ki bi radi vsaj za kakšen dan ušli vsakodnevnim opravkom, pa zavetje ponuja Ribiška vasica s tremi povsem novimi lesenimi hiškami. Vsaka hiška je moderno opremljena in gostom ponuja nastanitev s petimi ležišči. Vsaka ima tudi lastno teraso ter prostor s kuriščem na drva bodisi za druženje ob žaru bodisi za romantično posedanje ob večerih.

Na koncu Učne poti Savus se ob Bajerju nahaja tudi Pecikl plac s servisnim stojalom za kolesarje, tisti bolj zvedavi pa lahko obiščete tudi učilno na prostem. Okrog Bajerja se namreč vije skoraj 800 metrov dolg Didaktični krog, v sklopu katerega je devet interpretacijskih točk na temo rib, rečnega ekosistema in vodnega kroga.

Na poti vas čakajo tudi sprostitvene in senzorične točke z lesenimi in mrežnimi počivalniki, ki omogočajo svojstveno občutenje tamkajšnjega prostora. Tu se lahko prepustite naravi – znanstveno dokazano je namreč, da imajo njeni zvoki številne zdravilne in meditativne učinke. Dobrodošli v Radečah.   

Več o doživetjih najdete na www.posavje.com

#ifeelsLOVEnia

#mojaslovenija      #posavjepolnopriloznosti #sedemvelicastnih