Preverite kakovost

Ste že kupili drva za novo kurilno sezono?

Zoran Franc
9. 10. 2021, 18.20
Posodobljeno: 9. 10. 2021, 18.52
Deli članek:

Kurilna sezona se bo kmalu začela, zato je treba z nakupom drv, v kolikor še niste, pohiteti. A vsa drva iz trgovinskih središč niso primerna za ogrevanje. Mnoga so izpostavljena dežju in vlagi.

Dreamstime
Na ceno vplivajo številni dejavniki in razmere na trgu.

V predlanskem testu drv je bilo ugotovljeno, da so številni ponudniki prodajali drva kot suha, čeprav so vsebovala preveč vlage in niso bila primerna za takojšnjo uporabo. Lanska kurilna sezona je tako postregla z višjo kakovostjo in slovenska gospodinjstva so se tako grela s primerno suhimi drvmi. A izkazalo se je, da so palete vsebovale precej manj drv, kot je bilo navedeno oziroma kolikor jih je naročnik plačal, prav tako je bila pri nekaterih prisotna plesen.

Nezadovoljni z nakupom?

Plesen je posledica vlažne površine ali neustreznega skladiščenja, kar predstavlja idealno gojišče za plesni in glive. Drži, da je plesen sicer površinski pojav, ki ne vpliva na kalorično oziroma kurilno vrednost. Ravno nasprotno pa je v primeru trohnobe, kjer glive razkrajajo lesno substanco. A z vidika zdravja je vnašanje plesnivih polen v kurilnico ali celo v bivalne prostore, če kurite v kaminu, lahko problematično, saj nobene plesni niso zdravju ravno prijazne. Pred nakupom drv si zato zaboje ali bokse zmeraj dobro oglejte in preverite kakovost lesa, in ali res kupujete to, kar vam ponujajo. Preverite tudi čas sušenja in možnost mešanja lesa. Pozorni bodite na cel zaboj, še posebej preverite dno, kjer so po navadi vidni ostanki vlage oziroma plesni. Pogosto se tudi dogaja, da so boksi slabo napolnjeni ali pa se v njih skrivajo trske, ki so sicer odpadek, zato bodite pozorni tudi na to.

Nataša Juhnov
Drva morajo biti stara najmanj pol leta, a bolje bo, če bodo stara eno leto.

Cene lesa

Cene lesa so odvisne od številnih dejavnikov, a nanje najbolj vplivajo razmere na trgu. Cena je odvisna tudi od letnega časa in se skozi leto spreminja. Preverili smo odkupne cene lesa za kurjavo, ogrevanje in proizvodnjo energije. V začetku leta so se cene drv, sekancev in peletov v povprečju gibale okoli 37,91 evra na kubični meter, medtem ko v juliju zasledimo porast za skoraj 10 evrov. Povprečna cena je namreč znašala 46,59 evra na kubični meter drv. Če preverimo naključno izbrane ponudnike drv in cene, ugotovimo, da se cena kubičnega metra hrastovih drv giblje okoli 76,87 evra, medtem ko bukova drva dosegajo ceno 88,98 evra na kubični meter.