Spremenite svoj ljubki dom v zeleno oazo

Rastline v majhnih stanovanjih? Poživite stene, izboljšajte zrak v svojem domu

Mare Koren
10. 10. 2021, 10.16
Deli članek:

Če smo nekoč gradili velike hiše, se trend danes obrača predvsem k funkcionalnosti in optimizaciji. Tako so domovi precej manjši kot nekoč, a zaradi tega nič manj prijetni, kvečjemu še bolj. Ne pozabite pa v svoje domove, čeprav so majhni, vnesti tudi košček narave oziroma sobne rastline.

Dreamstime
Dovolite, da vaš dom prijetno ozeleni.

Ne pozabite na košček narave v svojem domu. Znano je, da imajo rastline in zelena barva nasploh pozitiven vpliv na naše počutje, pa tudi na naše zdravje. Rastline med drugim poskrbijo za naravno filtracijo zraka, zato naj nikar ne manjkajo v vašem domu. A precej hitro so lahko odveč, če je vaš ljubki dom majhen, kar pa ne pomeni, da niso zaželene, le pravo mesto jim je treba najti.

Zapolnite gole stene

Če v vašem domu ni dovolj površin, kamor bi lahko postavili rastline, pa zagotovo obstajajo stene, kjer se bo nedvomno našlo še kaj prostora zanje. Ustvarite si zelene poličke, s katerih bodo visele ali se cvetoče bohotile vaše izbranke. Poličke lahko namestite v vse prostore, a pri tem ne pozabite na dostopnost, da boste lončnice lahko tudi zalivali. Če živile v najemniškem stanovanju, vam predstavljamo možnost polic, ki ne zahtevajo zabijanja žebljev, a pri tem poskrbite, da bo sistem pritrjevanja dovolj zanesljiv, da bo zagotovljena primerna nosilnost.

Dreamstime
Lestev lahko predelate tudi v stojalo, kjer bo prostor tudi za rastline.

Mreže in lestve

Izjemno inovativen in še vedno minimalističen stil lahko izberete s postavitvijo mrež ali lesenih lestev. Tukaj prepuščamo vaši domišljiji prosto pot. Lahko gre za pletene iz tekstilnih vlaken ali za kovinske mreže, ki bodo služile tudi pritrjevanju fotografij in slik. Poigrate se lahko tudi z zidarsko mrežo, ki se uporablja pri postavljanju temeljev. Slednjo položite ob steno in jo primerno pričvrstite, pred tem jo seveda primerno obdelajte z barvami za kovino, ter nanjo obesite sobne rastline. V pomoč vam je lahko tudi lesena lestev, ki jo predhodno primerno polakirajte ali pobarvajte in nato postavite ob želeno steno. Odlično se poda v kopalnice, kjer lahko služi tudi kot držalo za brisače.

Dreamstime
Odlična rešitev za stene in okna so tudi mreže, kamor lahko obesite rastline in druge vam vredne predmete.

Vrhovi omar

Ta rešitev je primerna za vse prostore, naj gre za vrh omare v kopalnici, kuhinji ali spalnici. Ne omejujte se zgolj na klasična območja, kamor sicer postavljamo rastline, bodite kreativni. Kopalnica bo idealno mesto za bršljan, kjer se bo zaradi vlage dobro počutil, nič hudega pa mu ne bo niti v kuhinji, pazite le, da ga ne postavljate neposredno nad grelna območja (pečica, kuhalna plošča). Ne pozabite tudi na spalne prostore.