Skrivnostno

FOTO: Nad Belgijo opazili NLP? Zaskrbljeni prebivalci so klicali in spraševali ...

R.T.
28. 9. 2021, 21.51
Posodobljeno: 28. 9. 2021, 21.58
Deli članek:

Nad Flandrijo in, kot se je pozneje izkazalo, tudi drugod po svetu je bilo včeraj zvečer videti skrivnostne luči, zaradi česar so številni zaskrbljeni prebivalci zavrteli telefonsko številko belgijskega klicnega centra za neznane leteče predmete.

Belgisch UFO-meldpunt
Šlo je za izstrelitev satelita Landsat 9.

V belgijskem klicnem centru, tako imenovani »vroči liniji« za NLP, so telefoni začeli brneti malo po 23. uri. Zaskrbljeni državljani so poročali o skrivnostnem predmetu v obliki stožca, ki ga je obdajala močna svetloba. Postregli so tudi s fotografijami, zato ni trajalo dolgo, da so ugotovili, kaj je popestrilo nočno nebo. Po njihovih navedbah so očividci opazili nič več kot izstrelitev satelita Landsat 9, ki ga je v ameriški zvezni državi Kalifornija izstrelila Nasa.

Satelit za opazovanje Zemlje Landsat 9 je zgolj zadnji v seriji teh satelitov, s katerimi Nasa spremlja in proučuje Zemljino površje, vključno s spremembami pri rabi tal, gozdnih in kmetijskih površinah, gibanjem ledenikov in kakovostjo vode. Prvega so izstrelili že davnega leta 1972, od takrat pa okoli našega planeta nenehno kroži vsaj en satelit iz te serije.

»Ni zelo pogosto, da lahko vidimo takšno izstrelitev. Če isto stvar vidi veliko ljudi na širšem območju, vemo, da se dogaja visoko v atmosferi,« je pojasnil Frederick Delaere iz belgijskega klicnega centra.