smrad iz odtoka

Ne pozabite pred zimo očistiti svoje greznice

Mare Koren
26. 9. 2021, 21.35
Deli članek:

Ali iz odtoka prihaja neprijeten vonj, podoben pa tudi iz sifona? Kdaj ste nazadnje očistili greznico? To storite, še preden vas preseneti zima.

Dreamstime
Smrad iz greznice odpravimo tako, da pospešimo razgradnjo odpadnih snovi in ne uporabljamo škodljivih kemikalij.

Danes ima sicer večina hiš in naselij že urejeno javno kanalizacijo, a nekateri domovi in počitniške hiške nimajo te možnosti. Zato je zanje najboljša rešitev greznica. Če pojasnimo nekoliko bolj strokovno: gre za obzidano, pokrito jamo za zbiranje odpadnih voda. V greznici se torej zbirata fekalna in meteorna voda (ta sicer pogosto odteče v ponikalnico); tako preprečimo onesnaževanje okolja. Po novi zakonodaji mora biti vsaka greznica vodotesna, zato moramo že pred nakupom preveriti tudi specifikacije, pri izbiri pa upoštevati primerno velikost greznice, glede na velikost objekta oziroma število članov gospodinjstva.

Zakaj iz greznice smrdi

Za smrad iz greznice je pogosto kriva slaba inštalacija. Vsako stranišče oziroma kopalnica bi morala imeti vgrajen tudi oddušnik, to je cev s premerom vsaj pet centimetrov, ki je napeljana od kanalizacijske cevi, priključene na straniščno školjko, do majhnega dimnika na strehi hiše. Pri splakovanju vode iz straniščnega kotlička se blato in vse, kar odplaknete v odtočno cev, obrača v odvodni cevi, to pa povzroča vdor smrdljivega zraka iz odtočne cevi v sam prostor.

Za smrad je lahko kriva tudi prepolna greznica, v tem primeru namreč naravni mikroorganizmi ne morejo več opravljati svoje biološke funkcije razgrajevanja odpadkov. Zato je treba ukrepati takoj, kasneje pa delovati preventivno, da se to ne bi več zgodilo. Smrad iz greznice odpravimo tako, da pospešimo razgradnjo odpadnih snovi in ne uporabljamo škodljivih kemikalij, ki lahko situacijo še poslabšajo.

Kako pogosto moramo čistiti greznico

Po mnenju strokovnjakov je treba greznico čistiti najmanj na tri leta, tako določa zakonodaja Republike Slovenije, natančneje Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. V greznici se namreč zbirajo različne snovi, vključno z ogljikovimi in dušikovimi spojinami ter mikroorganizmi. Če je ne praznimo pravilno oziroma ne vzdržujemo, se lahko pojavijo tudi okoljske in zdravstvene težave. Tem pa se moramo seveda izogniti.