Vsestranski krompir

Spoznajte vse možnosti uporabe krompirja tudi zunaj vaše kuhinje

Mare Koren
25. 9. 2021, 16.07
Deli članek:

V večini slovenskih gospodinjstev so dnevi, ko se koplje krompir ali so ga že skopali. Krompir je živilo, ki ima praktično nešteto možnosti priprave. Veliko ljudi pa ne ve, da krompir ni samo hrana, ki je človeštvo rešila pred lakoto, temveč ima tudi veliko drugih lastnosti, ki nam omogočajo zanimive načine uporabe.

dreamstime
Krompir bo v pomoč pri odmaševanju por, ublažil bo tudi morebitne težave z mastno kožo in mozolji.

Ob misli na krompir se najverjetneje vsem prikliče v spomin sveže ocvrt krompirček ali pire, morda krompir, ki ga pripravimo ob nedeljski pečenki. Le redko pa pomislimo, da bi krompir lahko uporabili tudi drugače kot v kulinarične namene. Ste vedeli, da je krompir odličen pri čiščenju srebra, da pomaga pri ugrizih in pikih insektov, znižuje povišano telesno temperaturo, pomaga očistiti zamašene pore na obrazu in rešuje preslane jedi? V nadaljevanju vam ponujamo nekaj preprostih trikov, receptov in nasvetov.

Pomoč pri pikih in ugrizih insektov

Vas je pičila osa ali komar? Morda vas je ugriznil obad? Da bi preprečili srbečico in preprečili nastanek otekline, si lahko pomagate s krompirjem. Surov krompir prerežite na polovico in ga položite na prizadeto mesto ter pustite učinkovati vsaj 15 minut. Pri večjih pikih lahko pustite rezino krompirja na koži dlje. Po potrebi jo lahko pričvrstite z obližem ali povojem. Krompir bo hitro ublažil srbečico in pregnal bolečino.

Zloščite čevlje

Precej nenavaden, a nadvse uporaben trik s krompirjem lahko uporabite v primerih, ko vam zmanjka loščila za čevlje. Krompir prerežite na pol in z njim močno zdrgnite čevlje. Učinek sicer ne bo takojšen, pustite, da deluje nekaj minut, nato pa čevlje zdrgnite s ščetko ali krpico za čiščenje obutve. Presenečeni boste nad rezultatom.

Srebru povrnite sijaj 

Za čiščenje srebrnine sicer obstajajo številni pripravki, a so ti po večini pripravljeni iz številnih kemikalij in zdravju škodljivi. Zakaj ne bi uporabili krompirja? Krompir najprej skuhajte in ga odcedite, a vode ne zavrzite. V vodo namočite srebrnino za približno pol ure, nato jo poberite iz vode in dobro zbrišite. Sijaj, ki ga lahko dosežete s to metodo, vam bo gotovo zanimiv.

Pomoč pri zabuhlih očeh in podočnjakih

Pogosta posledica neprespanosti in dela pozno v noč so zabuhle oči. V pomoč vam je lahko surov krompir. Najprej ga vsaj za 30 minut ohladite v hladilniku, nato pa na oči položite dve rezini. Pustite delovati približno 20 minut. Izginila bo zabuhlost, pa tudi podočnjaki.

Poslovite se od aken

Škrob, ki ga najdemo v krompirju, je odlična rešitev, ki vas bo pripeljala do čiste kože. Krompir bo v pomoč pri odmaševanju por, ublažil bo tudi morebitne težave z mastno kožo in mozolji. Krompir najprej narežite na rezine in z njimi podrgnite obraz. Osredotočite se na problematična mesta in počakajte nekaj minut, nato pa obraz operite z vodo. Pripravite si lahko tudi masko: krompir stresite v mešalnik, da dobite gosto pasto, ki jo uporabite namesto maske.

Omilitev vročine

Ta trik so uporabljale že naše babice in še zmeraj preverjeno drži. Pri zbijanju povišane temperature na nasprotno nogo in roko položite na polovico prerezan krompir in ju povijte. Pustite delovati dobro uro, nato pa zamenjajte krompirjeve polovičke, dokler ne zbijete vročine.

Reševanje preslanih jedi

Se je tudi vam že kdaj med kuhanjem vsula sol v jed? Imamo informacijo, ki bo hitro rešila to težavo. V jed, ki je preslana, dodajte nekaj olupljenega in na kose narezanega krompirja. Medtem ko se bo mehčal, bo vpil odvečno sol.