Zanimivosti

Janšev poljub smrti: zakaj so se koalicijski partnerji SDS znašli na robu političnega preživetja

Oglasno sporočilo
23. 9. 2021, 10.35
Posodobljeno: 23. 9. 2021, 10.36
Deli članek:

Usoda koalicijskih partnerjev Janeza Janše je negotova. Zlasti SMC in Desus sta se znašli na robu političnega preživetja, nekoliko bolje kaže NSI, ki je za razliko od njiju desnosredinska stranka, a se je začasno poslovila po prvi Janševi vladi.

SMC se skuša rešiti s predvolilno koalicijo z SLS in podobnimi neparlamentarnimi strankami, Desus se uničuje v nesoglasjih s poslanci, njihovi člani prestopajo v SAB in SD, NSI pa ni več alternativa SDS na desni sredini, ampak njen privesek.

Na celjskem kongresu SMC so se znašli ljudje, ki jih večina članov sploh ne pozna. Pišemo, kdo so, kakšni so načrti Zdravka Počivalška in kateri gospodarstveniki se skrivajo za njim; kaj se dogaja na terenu in kdaj lahko pričakujemo novo stranko, ki bi jo ustanovil Igor Zorčič.

Pišemo tudi, kako Desus razpada pri »živemu telesu«, kaj na to pravi predsednik Ljubo Jasnič. Govorili smo tudi s Karlom Erjavcem, ki je vse to pričakoval. Kaj priporoča članom, ki ga sprašujejo za nasvet.

Kakšne so možnosti Aleksandre Pivec in kako se je NSI iz alternative spremenila v satelit SDS: v katerem primeru bi imela resne probleme za vstop v parlament.

Politično prihodnost koalicijskih partnerjev Janeza Janše pa sta analizirala tudi dr. Matej Makarovič iz FUDŠ in dr. Samo Uhan iz FDV.

https://reporter.si/clanek/slovenija/jansev-poljub-smrti-zakaj-so-se-koalicijski-partnerji-sds-znasli-na-robu-politicnega-prezivetja-906143

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24.