Jesen

Septembrska vrtna opravila na domačih gredicah in v sadovnjaku

Mare Koren
26. 9. 2021, 20.41
Deli članek:

Poletje se je izteklo, jesen pa je izdatno postregla s pridelki. Lahko rečemo, da gre za tisti del leta, ki vestnega vrtičkarja nagradi z obilico dobrot iz zelenjavnega vrta in sadovnjaka. Katere so septembrske obveznosti?

Dreamstime
Na okrasni vrt v tem času sadimo sadike dvoletnic, ki bodo zacvetele naslednje leto. Vse vrtnine sejemo v vrste, tudi motovilec, špinačo in zimsko solato.

Dnevi se krajšajo, listje že počasi zlati in spreminja barve, temperature počasi padajo. Še vedno je čez dan precej toplo, da lahko oblečemo kratko majico, a večeri in jutra od nas že zahtevajo toplejša oblačila. Na zelenjavnem vrtu pobiramo še zadnje pridelke, ki smo jih sejali spomladi in poleti. Ne pozabimo še na okrasni vrt in sadovnjak.

Okrasni vrt

Okrasni vrt se že barva v jesenske barve. Jesenske vetrnice so v polnem cvetju, prav tako astre, hermelike in okrasne trave, ki se elegantno zibljejo v vetru. Čas je, da odcvetelim trajnicam porežemo cvetna stebla in jih po potrebi presadimo. Cvetočim odstranjujemo uvele cvetove. Enoletnice in dvoletnice, ki so odcvetele, izrujemo in jih odnesemo na kompost. Porežemo jim semenske glavice in jih zavržemo, če ne želimo, da bi njihovo seme naslednje leto s kompostom raznesli po vrtu. Na vrt sadimo sadike dvoletnic, ki bodo zacvetele naslednje leto. Na okrasnem vrtu še zmeraj redno plevemo, okopavamo in skrbimo, da so tla pokrita z zastriko. Ker morajo rastline do jeseni zaključiti rast nežnih poganjkov, jih prenehamo gnojiti in dodajati razne spodbujevalce rasti. Izjema so krizanteme, vresje, mačehe in drugo cvetje, katerega čas šele prihaja.

Jesenske setve

Seveda je čas za jesensko setev. Septembra lahko še vedno sejemo blitvo, rukolo in redkvico, nikakor pa ne smemo pozabiti na zeleno gnojenje, ki tla obogati z organskimi snovmi. Zemlje za jesensko setev ne obračamo in ne gnojimo, saj bodo rastline imele dovolj hranil do pomladi. Če bomo tla gnojili, bodo precej slabše prezimile. Tla zato le površinsko rahljamo, saj imajo rastline, ki jih sejemo in sadimo, plitek koreninski sistem. Tako ne bomo uničili koristnih mikroorganizmov. V primeru tople zime bo dovolj, če bomo rastline pognojili z namočenimi koprivami, ki smo jih nabrali septembra.