Zanimivosti

Enostavni triki za začetnike okušanja vin

Oglasno sporočilo
21. 9. 2021, 10.05
Posodobljeno: 1. 10. 2021, 10.55
Deli članek:

Med pitjem in pokušanjem vin obstaja velika razlika, ki lahko spremeni celotno doživetje uživanja v okusni alkoholni pijači. Samo pitje vina ne prinese tiste osebne note pokušanja, ki definira, kaj nam je zares všeč in kaj nam ni. S pokušanjem pa lahko opredelimo in razširimo svoj spekter okusov, da popestrimo celotno izkustvo. Obstajajo enostavni triki, kako lahko običajno pitje spremenimo v pravo zgodbo, ki jo vino prinaša iz vinograda in kleti.

Iz Vinakoper so nas vodili čez nasvete in nam opisali, kako postati pravi začetnik okušanja vin. »Čas je pri okušanju vin zelo pomemben, če želimo, da doseže vsako naše čutilo v polnosti. Zato se nam pri okušanju vin nikoli ne sme muditi. Naslednji pomemben dejavnik je izbira pravega pecljatega kozarca, s katerega bomo pili. Vsako vino ima svoj čar, od kozarca pa je odvisno, v kakšni meri bo njegov okus arome prišel do izraza iz mamljive površine nalitega vina. Pri pokušini vina so pomembne predvsem tri stvari, in sicer barva, vonj in okus vina. Najprej vino skozi kozarec pogledamo in ocenimo njegovo bistrost in barvo. Barva mora biti čim bolj bistra in odtenkov, ki so za določeno sorto vina najbolj značilna. Nato kozarec zavrtimo in počasi povohamo arome. Vonj vina naj bo čist, prijeten in tipičen za določeno vrsto. Ko oživimo svoja čutila, lahko preidemo v sam poizkus in obuditev brbončic. Majhen požirek vina razporedimo po celotni ustni votlini in ga zadržimo za vsaj 5 sekund, predno ga popijemo. Pri tem moramo paziti, da ga oblijemo po celotni ustni votlini za doseg vseh 4 različnih okusov. K pokušini vina vedno pristopamo ponižno, spoštljivo in umirjeno«.

Vino sorte Refošk iz kleti Vinakoper letos obeležuje svojo zgodbo, saj praznuje 50. obletnico. Zato je pokušina vina Refošk izvrstna priložnost, v kateri nam razkriva svojo lepo, temno rubinasto barvo z vijoličnimi odtenki.

Najboljši sosed Mercator se s projektom »Moje znamke« povezuje z dobavitelji in podpira lokalno gospodarstvo, zato je tokrat skupaj z Vinakoper na prodajne police postavil edinstveno in omejeno retro edicijo Koprskega Refoška. Vaše okušanje vin s tovrstno sorto se lahko s preprostimi koraki začne že doma.

Več na Mercator.si.