Vseživljenjsko učenje

Znanje in kompetence posameznika prispevajo k napredku cele družbe

Tea Dečman
10. 9. 2021, 20.49
Deli članek:

Učenje poteka vse življenje v različnih učnih okoljih, na različne načine ter prispeva k celovitemu razvoju posameznika in skupnosti.

dreamstime
Teorija učenja pravi, da se ljudje najbolje in največ naučimo med izkušnjami, na delu, skupaj z drugimi ljudmi.
Splošno sprejeta definicija pravi, da je vseživljenjsko učenje prostovoljna in samomotivirana dejavnost učenja posameznika iz osebnih ali poklicnih razlogov, učenje in izobraževanje s pomočjo formalnih ali neformalnih poti do pridobitve znanja. 

Znano je že, da se ljudje učimo iz različnih razlogov, osebnih ali drugih. Teorija učenja pravi, da se ljudje najbolje in največ naučimo med izkušnjami, na delu, skupaj z drugimi ljudmi in s pomočjo tistih, ki lahko nastopajo kot zgledi ali mentorji. Nudijo nam praktična znanja, implicitno ali teoretično znanje, eksplicitno, pogosto zapisano znanje in podobno.

VŽU vse bolj prisoten

Vseživljenjsko učenje (VŽU) v današnji družbi zaradi potrebe trga in iskalcev zaposlitve ne predstavlja več neznanke oziroma tabuja, temveč je vse pogostejše. Gospodarsko ekonomska kriza je k temu prispevala dobršen delež brezposelnih, ki so premalo izobraženi ali pa se želijo prekvalificirati v svojem poklicu, da bi dobili želeno delovno mesto. Zato je Evropska unija skupaj s svojimi članicami oblikovala več programov vseživljenjskega učenja, ki so na voljo v več državah in pomembno prispevajo k izboljšanju izobrazbene strukture prebivalstva. Prav tako nam nudi možnost samoizobraževanja zgolj za samoizpopolnitev na že obstoječem delovnem mestu, pa tudi učenje zaradi želje po »vedeti več«. Vizija VŽU se je pojavila in razširila tudi v Sloveniji iz podobnih razlogov kot v EU: nuditi vsakemu posamezniku in družbi informacije, dostopno znanje in razumevanje, kar je nujno za razvoj in preživetje države ter državljanov v hitro spreminjajočih se sodobnih razmerah. Za promocijo se je uveljavil slogan »Slovenija, učeča se dežela«, vse skupaj pa je nastalo v sklopu uresničevanja programa EU Izobraževanje in usposabljanje 2010.

Tedni vseživljenjskega učenja

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so vseslovenska prireditev in hkrati najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki letos praznuje že 26 let. Projekt poteka od leta 1996. Načrtovanje in izpeljava Tednov vseživljenjskega učenja potekata pod nadzorom Nacionalnega odbora za TVU, ki ga je leta 1997 imenovala Vlada Republike Slovenije in deluje na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Gre za temeljni nacionalni projekt v okviru Andragoškega centra Slovenije, katerega cilj je promocija vseživljenjskega učenja in kulture učenja. Namen projekta je razvijanje pozitivnega odnosa do vseh oblik, različnih vsebin in poti učenja. Lani je kljub pandemiji, ki jo je povzročil covid-19, pri prireditvah in dejavnostih projekta sodelovalo več kot 31 posameznikov, društev in organizacij, ki so pripravili 115 brezplačnih prireditev, ki jih je obiskalo dobrih 1824 obiskovalcev. Letos projekt poteka v tednih od 6. septembra do 10. oktobra 2021. Zvrstile se bodo predstavitvene, izobraževalne, informativno-svetovalne, družabne, kulturne in slovesne prireditve po vsej državi, pa tudi onkraj naših meja.

dreamstime
Veliko ljudi išče pot do znanja, ker se želijo prekvalificirati v svojem poklicu ali napredovati v službi ...