Ameriški slamnik

Do krepkega imunskega sistema z rastlino indijanskih plemen

Mare Koren
11. 9. 2021, 21.33
Deli članek:

Vse od sredine poletja pa do začetka jeseni nas ameriški slamnik vztrajno razveseljuje s svojimi cvetovi. Pogosto ga najdemo v okrasnih vrtovih in parkih, zadnja leta pa je znova priljubljen v zdravilstvu, saj ugodno učinkuje na imunski sistem.

Dreamstime
Ameriški slamnik je edino naravno zdravilo, ki ga pri prehladu uporabljamo za odpravo vzrokov, in ne le lajšanje simptomov.

Ameriški slamnik je v Evropo prišel iz Severne Amerike, kjer velja za eno najpomembnejših zdravilnih rastlin prerijskih Indijancev. Ti so uporabljali sok ali kašo iz zdrobljene zeli ali prežvečene koščke korenine. V Evropi se je gojenje slamnika razširilo v začetku dvajsetega stoletja, saj so ljudje ugotovili, da s tem zeliščem še najbolje premagujejo bolezen in hkrati krepijo imunski sistem. V zdravilne namene se gojijo tri vrste, to so ozkolistni, škrlatni in bledi ameriški slamnik, a največ raziskav potrjuje učinkovitost škrlatnega.

Cvetovi in korenine

Z vidika zdravilstva so uporabni deli rastline predvsem korenine in cvetovi. Cvetove nabiramo, ko so popolnoma odprti, korenine pa le pri rastlinah, ki so stare več kot štiri leta. Izkopljemo jih jeseni. V ameriškem slamniku so pomembne spojine, ki spodbujajo delovanje belih krvnih celic in s tem obrambo organizma. Najpomembnejši med njimi so derivati kavne kisline, flavonoidi, fenoli, polisaharidi in eterično olje ameriškega slamnika. V korenini najdemo še hlapno olje in smole, ki delujejo kot razkužilo, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem, ter glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov. Ameriški slamnik je poseben tudi zato, ker velja za edino naravno zdravilo, ki ga pri zdravljenju prehlada uporabljamo za odpravljanje vzrokov, in ne le lajšanje simptomov.

Okrepimo imunski sistem

Prehladna obolenja so dokaj pogost pojav – pri otrocih denimo ob vstopu v vrtec ali šolo, pri odraslih po vrnitvi s prijetnega poletnega dopusta ... Značilna je tudi hitra nalezljivost, zato je še posebno v prehodnih obdobjih leta dobro krepiti imunski sistem in skrbeti za zdravje, pri čemer je ameriški slamnik odlična pomoč. Nepogrešljiv je tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože. Deluje kot učinkovito sredstvo proti gripi, prehladom, okužbam zgornjih dihal, okužbam spolnih organov in sečil ter drugim boleznim.

Urinarne infekcije in respiratorni sistem

Ameriški slamnik je nepogrešljiv pri urinarnih infekcijah, strokovnjaki so namreč dokazali močan protivnetni učinek uživanja polisaharidov, ki jih vsebuje, oziroma pozitivno učinkovanje vzdolž celotnega spodnjega urinarnega trakta. S tem, ko krepi imunski sistem, zelo učinkovito zmanjšuje vnetja in pomaga telesu, da se ubrani različnih okužb. Deluje kot zaščita celotnega respiratornega (dihalnega) sistema.